Volledig scherm
© Menno Boon

80 miljoen voor veiliger en stiller spoor Brabant (kaart)

* UPDATE 15.10 uur * TILBURG/BOXTEL - Met een investering van 80 miljoen euro moet het spoor tussen de grote Brabantse steden een stuk veiliger en stiller worden. Dat maakte de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD) maandag bekend.

Er worden fors minder gifwagens over het spoor vervoerd. Bij Gilze-Rijen worden er geluidswerende maatregelen genomen en tussen Best en Boxtel komen raildempers. Daarnaast wordt in Oisterwijk de traditioneel drukke spoorwegovergang aangepakt.

Minder gifwagens
Tegelijk met de provincie maakte staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) bekend dat er vanaf dit jaar ook minder wagens met gif gaan rijden. In totaal zijn dat er 3.200 minder, verdeeld over alle omleidingsroutes van de Betuweroute. Ook wordt er niet langer chloor via treinen vervoerd. De maatregel zorgt ervoor dat er in Brabant zo'n 1.800 wagens per jaar minder over het spoor denderen.

Onrust
De maatregelen worden genomen vanwege de onrust die dit voorjaar ontstond over de grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen die dagelijks over de Brabantroute (Breda-Tilburg-Eindhoven-Helmond-Deurne) via Venlo naar het Ruhrgebied in Duitsland wordt vervoerd.

Meer
De hoeveelheid gevaarlijke stoffen is namelijk veel groter dan bekend was, zo bleek in mei van dit jaar. Dat was voor de steden aan het spoor en de provincie aanleiding bij ProRail en bij het ministerie van Infrastructuur aan te dringen op maatregelen.

Plan
Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur zegde toen daar aan te gaan zullen werken. Het plan dat maandag is afgekondigd, is daar het resultaat van. Het gaat om 'een breed pakket aan maatregelen'.