Aanpak verwarde personen faalt, maar Brabantse gemeenten zeggen dat ze het goed geregeld hebben

DEN BOSCH - Een derde van de Nederlandse gemeenten pakt de problemen met verwarde personen niet goed aan. Politie, Openbaar Ministerie en zorgverleners zijn pessimistischer: deze zorg zou in 40 (!) procent van de gemeenten onvoldoende zijn. In de regio van het BD zeggen gemeenten de zaak op orde te hebben.

Wat gaat er fout in diverse gemeenten? Nou, dat verwarde personen zoals mensen met dementie of een licht verstandelijke handicap nog te vaak als crimineel worden vervoerd in politiebusjes en in de cel gezet totdat er hulp komt. Deskundigen stellen verkeerde diagnoses en er zijn onvoldoende bedden voor mensen die met spoed uit huis moeten. Verwarde mensen zijn ook vaak niet in beeld bij de gemeente omdat ze geïsoleerd leven en zorg mijden.

Dat blijkt uit het eindrapport van de adviescommissie voor personen met verward gedrag, in het bezit van deze krant. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzocht de commissie onder leiding van Onno Hoes of gemeenten de zorg op orde hebben. ,,Er is nog een lange weg te gaan”, luidt de conclusie.

Volledig scherm
Online betaald Verwarde man dringt woning binnen. © District8

Onvoldoende zorg voor verwarde mensen

Gemeenten wisten al twee jaar dat zij op 1 oktober 2018, maandag dus, de zaak op orde moeten hebben. Drie gemeenten erkennen dat dit niet lukt; Lopik, Leerdam en Veldhoven. Veertig gemeenten zeggen onvoldoende zorg te kunnen bieden zoals Eindhoven en Weert. Intussen krijgt de politie steeds meer meldingen over verwarde mensen.

Quote

Er is nog een lange weg te gaan

Onno Hoes

In het verspreidingsgebied van BD zeggen gemeenten dat zij het goed geregeld hebben. Vooral Heusden, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Vught en Waalwijk zijn daar stellig in. Verder melden de gemeenten dat ze passend vervoer hebben. Dat geldt niet voor Loon op Zand, Maasdriel en Neerijnen. Dit is overigens de enige vraag van de commissie die Boxtel en Sint-Michielsgestel hebben beantwoord. Met ja, dat wel. 

Zorgen melden bij sociale wijkteams 

In de regio kunnen mensen die zich zorgen maken over personen met verward gedrag vooral terecht bij sociale (wijk)teams. Alleen Vught zegt een speciaal meldpunt te hebben. In Den Bosch en Zaltbommel hebben ze geen van beide, maar is het wel geregeld. Op de vraag of er een plek is waar mensen met acuut verward gedrag beoordeeld kunnen worden en verder doorgesluisd naar zorg of ondersteuning, zeggen Oisterwijk en Neerijnen dat ze dat nog niet hebben. 

Dat Boxtel en Gestel (die op dit gebied samenwerken) slechts één vraag hebben ingevuld op de online lijst komt ‘vermoedelijk door een invulfout’. Dan is er nog Haaren dat niet één vraag heeft beantwoord. Aan BD meldt de gemeente dat ze geen idee heeft over welke vragenlijst het gaat. ,,Maar: wij hebben het goed geregeld, meldingen kunnen worden gedaan bij het sociale wijkteam en bij de wijk-ggd. Voor vervoer beschikken wij over een psycholance en er is een plek waar mensen met acuut verward gedrag heen kunnen.” Boxtel en Gestel hebben dezelfde voorzieningen.

  1. Het grote geld van de drugsindustrie lokt jongeren over de verboden drempel
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Het grote geld van de drugsindu­strie lokt jongeren over de verboden drempel

    COLUMN PLAATS DELICT - Op de dag dat tienduizenden middelbare scholieren opgelucht hun laatste examenopdrachten inleverden, arresteerde de Brabantse politie deze week in Waalwijk een 21-jarige jongeman. Hij zou betrokken zijn bij het kolossale ‘distributiecentrum voor drugs’ dat de politie woensdagmorgen ontdekte in Nieuwendijk, in het ooit zo godvrezende Land van Heusden en Altena.