Advies informateur Brabant: coalitie met VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA

DEN BOSCH - VVD, CDA, D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid. Deze partijen zouden volgens informateur Helmi Huijbregts een coalitie moeten smeden in Brabant. Het is de vraag of dat lukt, beseft de informateur. Haar voorstel wordt namelijk niet gedragen door alle partijen. Er is zelfs sprake van onderling wantrouwen tussen de potentiële partners, zegt Huijbregts.

Het is de informateur ondanks al haar ervaring niet gelukt om een coalitie te vinden waar breed draagvlak voor is. Ze rept over een gebrek aan onderling vertrouwen. ,,Beelden uit het verleden worden gefocust op het heden. Het was geen eenvoudige opgave. Er is na de verkiezingen sprake van een sterk versplinterd politiek landschap. Zonder deelname van Forum zijn er minstens vijf partijen nodig voor een beetje stevige coalitie.”

Het informatieproces liep gaandeweg vast, daarom hakte Huijbregts de knoop zelf maar door. Ze geeft het advies voor een meerderheidscoalitie van de vijf partijen. Als zij er samen niet uitkomen, is een minderheidscoalitie met VVD en CDA als basis ook een optie. Andere opties ziet ze niet. Huijbregts gaat in beide scenario's uit van een college met zeven gedeputeerden. 

De informateur hoopt dat de partijen de ‘onderlinge verschillen overbruggen’ en samen de schouders zetten onder een nieuwe bestuursperiode in Brabant. ,,Ik zie het als uitdaging om deze samenwerking die misschien niet helemaal aan de verwachtingen voldoet, toch te laten slagen.” Een minderheidscoalitie met een ‘stabiel motorblok’ van VVD en CDA is volgens Huijbregts politiek vernieuwend. Bestuurders moeten dan op alle thema's op zoek naar een meerderheid. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Het advies van de informateur. © Paul Driessen

VVD-leider Christophe van der Maat zegt dat het niet het advies is waar hij op hoopte. Het initiatief ligt nu weer bij hem. Van der Maat legt het advies woensdagavond al voor aan zijn eigen achterban en hoopt dat andere fractievoorzitters hetzelfde doen. ,,Ik ga ze morgen bellen om te vragen of ze een ei hebben gelegd. Of ze rood of groen licht geven.”

Opdracht

Huijbregts ging een paar dagen na de verkiezingen als informateur aan de slag. Na twee weken gaf ze in een cryptisch persbericht aan dat er zeven partijen overbleven om mee door te praten. Grote verkiezingswinnaar Forum voor Democratie zat daar tussen, maar hield het vervolgens zelf voor gezien. FvD-voorman Eric de Bie vond dat zijn partij geen keus had doordat de VVD een ‘grote koerswijziging in het klimaatbeleid van Brabant’ onmogelijk maakte.

Het voortijdig afhaken van Forum kwam als verrassing voor de informateur en haar opdrachtgever, de VVD. Het werk van Huijbregts werd er niet makkelijker op, zei ze. ,,Eenvoudig is het niet. Anders waren we er al wel uit.” 

Volledig scherm
Helmi Huijbregts (links) presenteert in de provincietoren haar advies voor een nieuwe coalitie in Brabant. © Paul Driessen
  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.