Advies informateur Brabant: coalitie met VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA

DEN BOSCH - VVD, CDA, D66, GroenLinks en Partij van de Arbeid. Deze partijen zouden volgens informateur Helmi Huijbregts een coalitie moeten smeden in Brabant. Het is de vraag of dat lukt, beseft de informateur. Haar voorstel wordt namelijk niet gedragen door alle partijen. Er is zelfs sprake van onderling wantrouwen tussen de potentiële partners, zegt Huijbregts.

Het is de informateur ondanks al haar ervaring niet gelukt om een coalitie te vinden waar breed draagvlak voor is. Ze rept over een gebrek aan onderling vertrouwen. ,,Beelden uit het verleden worden gefocust op het heden. Het was geen eenvoudige opgave. Er is na de verkiezingen sprake van een sterk versplinterd politiek landschap. Zonder deelname van Forum zijn er minstens vijf partijen nodig voor een beetje stevige coalitie.”

Het informatieproces liep gaandeweg vast, daarom hakte Huijbregts de knoop zelf maar door. Ze geeft het advies voor een meerderheidscoalitie van de vijf partijen. Als zij er samen niet uitkomen, is een minderheidscoalitie met VVD en CDA als basis ook een optie. Andere opties ziet ze niet. Huijbregts gaat in beide scenario's uit van een college met zeven gedeputeerden. 

De informateur hoopt dat de partijen de ‘onderlinge verschillen overbruggen’ en samen de schouders zetten onder een nieuwe bestuursperiode in Brabant. ,,Ik zie het als uitdaging om deze samenwerking die misschien niet helemaal aan de verwachtingen voldoet, toch te laten slagen.” Een minderheidscoalitie met een ‘stabiel motorblok’ van VVD en CDA is volgens Huijbregts politiek vernieuwend. Bestuurders moeten dan op alle thema's op zoek naar een meerderheid. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Het advies van de informateur. © Paul Driessen

VVD-leider Christophe van der Maat zegt dat het niet het advies is waar hij op hoopte. Het initiatief ligt nu weer bij hem. Van der Maat legt het advies woensdagavond al voor aan zijn eigen achterban en hoopt dat andere fractievoorzitters hetzelfde doen. ,,Ik ga ze morgen bellen om te vragen of ze een ei hebben gelegd. Of ze rood of groen licht geven.”

Opdracht

Huijbregts ging een paar dagen na de verkiezingen als informateur aan de slag. Na twee weken gaf ze in een cryptisch persbericht aan dat er zeven partijen overbleven om mee door te praten. Grote verkiezingswinnaar Forum voor Democratie zat daar tussen, maar hield het vervolgens zelf voor gezien. FvD-voorman Eric de Bie vond dat zijn partij geen keus had doordat de VVD een ‘grote koerswijziging in het klimaatbeleid van Brabant’ onmogelijk maakte.

Het voortijdig afhaken van Forum kwam als verrassing voor de informateur en haar opdrachtgever, de VVD. Het werk van Huijbregts werd er niet makkelijker op, zei ze. ,,Eenvoudig is het niet. Anders waren we er al wel uit.” 

Volledig scherm
Helmi Huijbregts (links) presenteert in de provincietoren haar advies voor een nieuwe coalitie in Brabant. © Paul Driessen
 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.