Volledig scherm
Sjef van Creij van de eenmansfractie Gewoon-geDREVEN in de Bossche gemeenteraad. © marc bolsius

Advocaat raadslid Van Creij: 'Waarom koos OM voor zo'n ingrijpende aanpak?'

DEN BOSCH - Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de reden van het Openbaar Ministerie om het Bossche raadslid Sjef van Creij drie dagen vast te houden. Dat stelt zijn advocaat R. van Huijgevoort uit Tilburg. ,,Mijn cliënt heeft zich sterk gehouden maar het zijn zeer ingrijpende maatregelen."

Van Huijgevoort, die het raadslid sinds zijn aanhouding bijstaat, wil weten waarom er voor die stevige aanpak gekozen is. Van Creij, die zelf niet wil reageren, werd vorige week dinsdag aangehouden op verdenking van mogelijk lekken uit de vertrouwenscommissie die op zoek was naar een nieuwe Bossche burgemeester. 

Vrijgelaten

Pas vrijdagmiddag werd de Rosmalense garagehouder vrijgelaten. Daarmee heeft het OM de maximale tijd genomen waarin een verdachte zonder voorgeleiding aan de rechter-commissaris kan worden vastgehouden.  De verhoren door de rijksrecherche zijn volgens Van Huijgevoort voor het raadslid zwaar geweest. ,,Als je daar nog nooit mee te maken hebt gehad is dat natuurlijk stevig om mee te maken."

Van Creij hield zich volgens zijn advocaat zeker de eerste dagen heel sterk. ,,Dat vond ik echt opvallend, dat maak ik bij andere verdachten weleens anders mee. Zeker omdat hij in beperkingen werd vastgehouden." Dat betekent zoveel als dat Van Creij geen contact mocht hebben met vrouw, kinderen of de buitenwereld. Alleen zijn advocaat heeft hij meerdere keren gesproken. ,,Ik heb mijn cliënt als een sterk persoon leren kennen. Maar aan het eind van de week werd het emotioneel wel heel zwaar. Hij ging zijn vrouw en kinderen missen."  Over de vervolgstappen kan de advocaat op dit moment nog niks zeggen. 

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!