Afval scheiden
Volledig scherm
Afval scheiden © Shutterstock

Afvalscheiden helpt echt, feiten en fabels over scheiden

Over het nut van afvalscheiden doen veel verhalen de ronde. Daar zitten hardnekkige fabels tussen, stelt Milieu Centraal. We legden deze milieuorganisatie vier stellingen voor.

 1. Plasticdieet: ‘Daar sta ik dan met mijn eigen broodzak bij de bakker’
  Play
  PREMIUM

  Plasticdi­eet: ‘Daar sta ik dan met mijn eigen broodzak bij de bakker’

  Plastic. Het is overal. Alleen al aan de ontbijttafel tel ik zo’n tien plastic verpakkingen. De broodzak. Het boterkuipje. De zakjes om de vleeswaren. De schaaltjes waar diezelfde vleeswaren op liggen. Deksels van de chocopasta en speculaaspasta. Een blik in de koelkast en voorraadkast bevestigen nogmaals dat alles tegenwoordig is verpakt. Zelfs de komkommer wordt voorzien van een condoom. Makkelijk is het wel al die verpakkingen. Maar iedere twee weken staat er toch een grote zak vol plastic afval aan straat. Is dat eigenlijk wel nodig? Kun je zonder veel extra tijd kwijt te zijn leven zonder (plastic) verpakkingen? Verslaggeefster Maartje Huijben neemt gedurende een maand de proef op de som. Vandaag week 1.
 2. België gooit ook alle cafés dicht en voert avondklok in: ‘De komende weken gaan erg moeilijk worden’
  UPDATE

  België gooit ook alle cafés dicht en voert avondklok in: ‘De komende weken gaan erg moeilijk worden’

  Wie dacht de komende weken dan maar in België een pintje te gaan drinken of op restaurant te gaan komt bedrogen uit. Vanaf maandag gaat de horeca bij onze zuiderburen voor een maand op slot. De cijfers in België liggen nog hoger dan in maart en april, zo werd vrijdagavond duidelijk tijdens een persconferentie. ,,We gaan de komende dagen geen goed nieuws zien in de cijfers”, aldus minister De Croo. ,,Na 14 dagen volgt een evaluatie voor de horeca.”