Volledig scherm
PREMIUM
De noodknop op de eerste hulppost van het JBZ in Den Bosch. © Olaf Smit

Agressieve patiënten bezorgen ziekenhuizen in regio steeds meer last

TILBURG/DEN BOSCH/UDEN - Patiënten die verbaal of zelfs fysiek agressief worden tegen ziekenhuispersoneel. Schreeuwen, slaan, schoppen, knijpen en spugen. Het komt steeds vaker voor, melden ziekenhuizen in de regio van het Brabants Dagblad. ,,Schrijnend dat we het normaal lijken te vinden.”

Ziekenhuizen in de regio moeten hun eigen personeel steeds vaker beschermen tegen agressieve patiënten. Om die reden heeft het ETZ in Tilburg recent het aantal beveiligers op de locatie Elisabeth uitgebreid van twee naar drie beveiligers per dienst. Hier wordt de beveiliging gemiddeld één keer per dag ingeschakeld, zegt woordvoerder Wim Pleunis. ,,Veelal gaat het om patiënten die onder invloed zijn van alcohol of drugs. Of ze hebben - net als bezoekers soms - gewoon een kort lontje.” 

  1. Vrijwilligers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's
    PREMIUM

    Vrijwilli­gers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.