Volledig scherm
Een auto na diefstal van de airbag. © Robèrt van Lith/BD

Airbags in trek bij dieven in Brabant (kaart)

DEN BOSCH/TILBURG/OSS - Airbags in auto's zijn momenteel erg in trek bij dieven in Brabant. Dat blijkt uit cijfers die het Brabants Dagblad heeft opgevraagd bij de politie.

Sinds januari 2015 werd 688 keer aangifte gedaan van diefstal van airbags in het district Oost-Brabant. De meeste diefstallen vonden plaats in Den Bosch (124), gevolgd door Heusden (86), Eindhoven (80) en Oss (55). In Oss werden pas nog eens in één nacht ruim veertig automobilisten de dupe van diefstal uit hun auto. Hierbij ging het niet alleen om airbags maar ook om onder meer navigatie-apparatuur.

Piek
De cijfers maken duidelijk dat er nu sprake is van een nieuwe piek in het aantal diefstallen van airbags. Deze maand werden tot nu toe al 52 airbags gestolen, terwijl er vorig jaar in maart ‘slechts’ 29 werden gestolen. En in februari van dit jaar gingen dieven er vandoor met 73 airbags, vorig jaar februari waren dat er 43.

Dadergroepen
"We gaan ervan uit dat een of meer ‘dadergroepen’ in deze regio actief zijn”, aldus een woordvoerder van de politie. Veel meer kan hij er nu nog niet over zeggen. "Het zijn vaak groepen die landelijk opereren.”

Zeeland West-Brabant
Het politiedistrict Zeeland West-Brabant (onder meer Tilburg) beschikt niet over cijfers van diefstallen van airbags. In dit district lijkt geen sprake van een stijging. "De afgelopen week kwamen 146 aangiftes binnen van diefstal uit een auto, precies een jaar geleden waren dat er in dezelfde week 181”, zegt een woordvoerder. Uit deze cijfers blijkt niet of het om airbags gaat of navigatie-apparatuur of andere onderdelen.

Registratie
De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is momenteel in gesprek met de politie om diefstal van airbags apart te gaan registreren.

Volledig scherm
Airbags zijn in trek bij het Brabantse dievengilde. © Robèrt van Lith/BD