De politiemacht op de eerste actiedag van de Operatie Alfa, bij het woonwagenkampje aan de Osse Hoogheuvelstraat.
Volledig scherm
De politiemacht op de eerste actiedag van de Operatie Alfa, bij het woonwagenkampje aan de Osse Hoogheuvelstraat. © Van Assendelft Fotografie

Alle verdachten in zaak van familie R. blijven in de gevangenis

UPDATEDEN BOSCH - Alle verdachten in de zaak van de Osse woonwagenfamilie R. blijven in de gevangenis. De rechtbank in Den Bosch wees woensdagmiddag alle verzoeken tot opheffen van het voorarrest af. 

Vorige week werd duidelijk dat alle verdachten die tijdens de Operatie Alfa zijn opgepakt, op zijn vroegst in het voorjaar van 2021 berecht  kunnen worden. Maar justitie is er veel aan gelegen om tot die tijd alle verdachten in de cel te houden, bang als ze is dat de familie R. zich weet te 'hergroeperen’ en zich opnieuw op de drugshandel stort. De rechtbank besloot vorige week woensdag dat Martien R. en de zes medeverdachten die toen aan de beurt waren voor een tussentijdse zitting, inderdaad vast moeten blijven zitten. Voor de verdachten die vandaag aan de beurt waren, was er dezelfde uitkomst.

Quote

Als justitie zegt dat je bij de organisa­tie van Martien R. hoort, heb je een probleem

Marcel Heuvelmans, advocaat

De advocaten klaagden vandaag dat het Openbaar Ministerie alle verdachten over een kam scheert. Terwijl er, zo betoogde advocaat Mark Nillesen, toch verschil moet zijn tussen de ‘leiders’ en de ‘onderknuppels'. ,,Als je gezien bent in het kantoor van Martien R., ben je de klos. De verdachten krijgen geen eerlijke kans.” Nillesens collega Marcel Heuvelmans, die verdachte Driekus N. bijstaat, kwam met vergelijkbare kritiek: ,,Als justitie eenmaal zegt dat je bij de organisatie van Martien R. hoort, heb je een probleem”.

Voorarrest

 De zeven verdachten die vandaag terechtstonden, waren niet in de rechtbank.  Het gaat om Tinus en Anjo R. (broers van Martien), Bea R. (schoonzus van Martien), Bart H. (schoonzoon van Martien), Driekus N. ,Kaan D en Martien van de P. , een 75-jarige oom van Martien R. Kaan D. is  de man die op 8 juni 2018 een valse bekentenis aflegde over de moord op Peter Netten, die vier dagen eerder om het leven kwam bij een schietpartij bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat, het hoofdkwartier van de familie R. Hij krijgt van de rechtbank twee dagen vrij om zijn recent bevallen vrouw en kind te zien. 

Camerabeelden

Waar justitie vorige week onder meer bekend maakte dat het dna-sporen heeft gevonden op een aantal zware wapens die aan de familie worden toegeschreven, kwam het nu opnieuw met enkele nieuwe verdachtmakingen. Bijvoorbeeld dat op de heimelijk opgenomen camerabeelden bij het Osse kampje te zien is de 75-jarige Martien van de P. ‘handelingen uitvoerde’ met een automatisch vuurwapen. 

Quote

Heeft er iemand oren naar een uzi, een kleintje, een mooi ding?

Bart H. tegen zijn schoonvader Martien R. , afgeluisterd gesprek, volgens justitie

Het door de politie verstopte microfoontje in een schuur van het woonwagenkamp, ving ook een gesprek op tussen Martien R. en zijn schoonzoon Bart H. ,,Heeft er iemand oren naar een uzi, een kleintje een mooi ding", zo zou de in Udenhout wonende H. aan zijn schoonvader gevraagd hebben. Enige tijd later waren volgens justitie vanuit de schuur geluiden te horen die ‘passen bij het verrichten van handelingen aan een automatisch vuurwapen van het model AR15/M16'. 

Waarbij Bart H. gezegd zou hebben:  ,,Als hier nu de snelle jongens om de hoek komen hé, dan weet je het wel.” Het antwoord van medeverdachte Martien N. , volgens justitie: ,,Dan gaan we allemaal naar binnen toe voor een jaartje of vijf, zes jongen.” Even later zou Bart H. zich hardop hebben afgevraagd of er wel gecheckt was of er geen ‘afluisterapparatuur’ in de schuur hing.  Dat was dus wel het geval. 

Gestolen auto-onderdelen

Justitie meldde ook nog dat in een loods aan de Scheldestraat in Oss, in gebruik bij de familie R., een groot aantal gestolen auto-onderdelen is gevonden. Ook in een loods van het woonwagenkamp in Lith, het woonadres van Tinus R., zou dat het geval zijn geweest.  

Lees hieronder de tweets van verslaggever René van der Lee