Volledig scherm
Amerikaanse rivierkreeft. © BN DeStem

Amerikaanse rivierkreeft in Brabant: uitroeien of opeten?

DEN BOSCH - In watertjes in Brabant worden met regelmaat Amerikaanse rivierkreeften aangetroffen.

Hij is al jaren aan een onstuitbare opmars in Europa bezig: de rode Amerikaanse rivierkreeft. Is dat erg? Ja, zeggen ecologen, omdat het dier hier van nature niet voorkomt, ziekten overbrengt en inheemse soorten bedreigt. Nee, zeggen vissers, die het als een nieuwe manier van broodwinning zien omdat er goede handel in rivierkreeft zit.

Na groei-explosies in met name 't Groene Hart is het dier nu ook gesignaleerd in de buurt van sloten, rivieren en watertjes in Breda, Etten-Leur en Made. Volgens EIS, landelijk kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden, is het aantal rode Amerikaanse rivierkreeften in Nederland de afgelopen tien jaar verdubbeld.

Opengespreide scharen

Volledig scherm
Amerikaanse rivierkreeft in de Waterdonken in Breda © Rolf Finders

Waterschap Brabantse Delta heeft niet de indruk dat dat ook voor de regio West- en Midden-Brabant geldt. ,,Wij houden de stand niet bij en zien ze op bepaalde plekken niet meer dan op andere", zegt voorlichter Peter van den Bosch. ,,Maar in deze periode van het jaar zie je ze vaker omdat ze vanuit het water het land op gaan om een mannetje of vrouwtje te zoeken. Met opengespreide scharen lopen ze dan zo over een fietspad of in een tuin. Maar ook als er in een waterpartij heel erg veel soortgenoten zitten, gaan er een aantal uit, op zoek naar ander water."

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een probleem, zegt de waterschapswoordvoerder, omdat hij de biologische diversiteit bedreigt. ,,Hij woelt de bodem om en kan daardoor het ontstaan van blauwalg bevorderen'', legt de woordvoerder uit.

,,Daarnaast is hij drager van de kreeftenpest en verdringt zo de inheemse rivierkreeftensoorten. Er bestaat een Europese richtlijn om zogeheten invasieve exoten te bestrijden, maar de provincie Brabant heeft hierin de regie, wij wachten af welke rol ons past. Wij komen in ieder geval niet langs om ze te vangen."

Wie loslopende exemplaren tegenkomt, adviseert Van den Bosch de dieren te laten lopen en ze beslist niet terug te zetten in een waterpartij. ,,Dan draag je juist bij aan de verspreiding van deze kreeften en dat willen we niet."

Vergunning

Je kúnt ze natuurlijk vangen en bereiden. Want volgens Harry van Heijst, culinair adviseur bij vishandel Schot in Tholen, smaken ze voortreffelijk. ,,De schaartjes zijn te klein om open te breken, maar de staarten zijn erg lekker en van de lijfjes kun je een heerlijke bisque maken. Alleen, je mag ze niet vangen omdat het exoten zijn, daar moet je een vergunning voor hebben."

Volgens NetVISwerk, belangenvereniging van kleine kust- en binnenvissers in Nederland en België, zijn er daarom ook maar enkele professionele vissers die met fuiken op de rode Amerikaanse rivierkreeft vissen. Zij leveren ze onder meer aan de Makro, maar exporteren ze ook naar het buitenland, zegt woordvoerder Arjan Heinen. ,,Wij zien het als een mogelijkheid de beroepsgroep uit te breiden. Het is alleen niet zo gemakkelijk om als visser te beginnen omdat waterschappen vaak geen toestemming verlenen."

De ecologen van de waterschappen vinden het vissen van de rode Amerikaanse rivierkreeften geen probleem, zegt Heinen, omdat dat in feite de enige manier is om te voorkomen dat ze zich verspreiden. 

,,De waterschapbestuurders zetten liever hun eigen mensen aan het werk. Maar alles wat zij opvissen, gaat naar de destructie. Dat is zonde, daar zijn ze veel te lekker voor." Is dat erg of moeten we er juist blij om zijn?

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement