Volledig scherm
PREMIUM
De gezichten van mensen die overleden aan Q-koorts © Eric Schreurs/BD

Angst, onzekerheid en verdriet bij Q-koorts-patiënten: wie is de volgende?

SCHIJNDEL - De afgelopen twee jaar heeft chronische Q-koorts weer 21 levens geëist. Zaterdagmiddag, op een bijeenkomst van patiëntenvereniging Q-uestion in Schijndel, hingen angst, onzekerheid en verdriet loodzwaar boven 120 patiënten en hun familie. En boosheid, dat ook.

Zaterdagmiddag, een dochter loopt met haar ouders cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel binnen. Moeder hangt puffend over haar rollator; chronische Q-koorts. Voor haar is het kippeneindje vanaf de parkeerplaats te lang. Haar man loopt beter, maar hij heeft problemen met zijn hoofd, zegt ze. ,,Zijn benen, mijn hoofd, samen zijn wij één.” 

  1. Wijze woorden Bossche bisschop gelden ook bij bestrijding drugsindustrie
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Wijze woorden Bossche bisschop gelden ook bij bestrij­ding drugsindu­strie

    Oude tijden herleefden afgelopen zaterdag op het CDA-congres in Amsterdam, waar de Bossche bisschop Gerard de Korte de christendemocraten mocht toespreken. Later op de dag zou CDA-leider Sybrand Buma een pakket aan voorstellen presenteren om de georganiseerde misdaad harder aan te pakken. Buma tapte uit het inmiddels vertrouwde vaatje van zero tolerance: zwaardere straffen en meer bevoegdheden voor politie en justitie.