Volledig scherm
Zondagavond vielen op de A2 een dode en een zwaargewonde door een ongeluk met een quad. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

ANWB bevestigt: veel meer ongelukken op snelwegen in eerste halfjaar van 2018

In de eerste zes maanden van 2018 waren er een kwart meer ongelukken op de snelweg dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat bevestigt de ANWB na berichtgeving hierover van BNR. De ANWB baseert zich op cijfers van Rijkswaterstaat. In de eerste helft van 2017 ging het om 10.000 ongelukken, in het eerste halfjaar van 2018 om 12.800.

Dat geldt ook voor Brabant, waar het aantal dodelijke ongelukken schrikbarend hoog is. In het eerste halfjaar vielen in het verkeer al meer dan zestig doden bij ongelukken. In heel 2017 vielen er nog 98 verkeersdoden in de provincie. Mocht het aantal dodelijke ongelukken niet sterk dalen in het tweede halfjaar van 2018, komt het totaal veel hoger uit. 

Volgens verkeersexpert Arnoud Broekhuis van de ANWB is de stijging slechts deels te verklaren door het toegenomen verkeer in diezelfde periode. Waarom het aantal ongelukken harder is toegenomen dan het verkeer, kan Broekhuis niet duiden.

De stijging past in een trend. In oktober 2017 meldde Stichting Incident Management Nederland (SIMN) al dat het aantal incidenten sinds 2013 elk jaar stijgt.