Volledig scherm
© BKB

'Artsen schrokken heel erg van hoe Fleur er aan toe was'

ROTTERDAM - Fleur Walter uit Rotterdam begon half juni in de kliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht aan dezelfde tienweekse behandeling als de drie patiënten die afgelopen week onder verdachte omstandigheden overleden. Ook Fleur (31) moest haar behandeling afbreken - in de derde week ging ze zo snel achteruit dat verdere therapie niet meer mogelijk was. Op 22 juli overleed ze. Haar moeder Yvonne vertelt haar verhaal.

,,Mijn dochter had lymfeklierkanker, ze had een lymfoom in haar rechteroksel. In het Erasmus Medisch Centrum vertelden ze haar in mei dat ze niets meer konden doen, ze was uitbehandeld. Toen is ze op zoek gegaan naar alternatieven. Wat zou jij doen als je 31 was? Ze las alle boeken, wist precies wat er mogelijk was. Uiteindelijk is ze bij Klaus Ross uitgekomen. We hadden er alle vertrouwen in, net zoals we alle vertrouwen hadden in de reguliere behandelingen die ze in Rotterdam kreeg. Op 13 juni is de behandeling in Duitsland begonnen."

Kliniek
,,Het Klaus Ross Centrum is een statig herenhuis, met drie grote kamers. In elke kamer stonden vier relaxstoelen. De kamers zaten soms echt vol, dan waren er tien patiënten tegelijk onder behandeling. Sommige mensen hadden hun auto verkocht om de behandeling te kunnen betalen. Een ander had zijn huis verkocht en er een goedkopere woning voor teruggekocht. De afdeling oncologie in een ziekenhuis is een hel, maar hetzelfde geldt voor zo'n kliniek. De mensen daar zijn in de meeste gevallen uitbehandeld, zijn er vaak slecht aan toe. Geen vrolijke toestanden, al zorgde Klaus voor een gemoedelijke, positieve sfeer.''

,,Klaus Ross was altijd alleen, hij had geen hulp. Hij had alles keurig geordend. Iedere patiënt had een bakje, met daarin voor die dag op volgorde alle infuuszakken, injecties enzovoorts. Soms zat een patiënt wel zes, zeven uur lang aan allerlei infusen. Vitamine C, kurkuma, glucoseblokkers. Het kwam heel professioneel over."

Klaus Ross
,,Klaus Ross sprak alleen Duits en Engels, nauwelijks Nederlands. Hij werkte ontzettend hard en had de boel goed op orde. Wel merkte je soms dat hij een gebrek aan ervaring had, hij was zoekende. Wat Fleur had, had hij nooit onder behandeling gehad, daar was hij eerlijk in. Hij deed zich niet voor als wonderdokter, heeft ons ook nooit genezing beloofd."

Derde week
,,In de eerste week zag je Fleur opknappen van de behandelingen, maar in de derde week ging het mis. In het ziekenhuis van Nettetal, dat vlakbij ligt, hadden ze een picc line in haar rechterarm, een soort katheter waar de infusen op konden worden aangesloten. Maar in de derde week begon dat te ontsteken. Daarna ging Fleur hard achteruit. We zijn eerst naar het ziekenhuis in Venlo gegaan, maar daar konden ze niks doen. Uiteindelijk kwam Fleur op zondag 26 juni in de kliniek Daniel Den Hoed in Rotterdam terecht. Daar hebben ze die picc line verwijderd.''

,,Ze schrokken heel erg van hoe Fleur er aan toe was. De lymfoom bleek heel hard te zijn gaan groeien. Ze hebben haar in Rotterdam nog vier keer bestraald, maar uiteindelijk konden ze niks meer doen. Fleur is naar een hospice midden in de natuur gedaan. Daar heeft ze de laatste drie nachten buiten op het balkon geslapen. Op vrijdag 22 juli is ze overleden."

,,Het voelt heel dubbel. Dat infuus had nooit in de rechterarm aangebracht mogen worden, kun je zeggen, ik weet het niet. Maar dat is geen beslissing van dokter Ross geweest, maar van het ziekenhuis in Nettetal. En in hoeverre is de ontsteking de oorzaak geweest dat Fleur zo snel achteruit ging?''

,,Eén ding is zeker: dat het zo snel zou gaan, hadden we niet verwacht. Ook niet de artsen in Rotterdam, al hebben zij ons nooit een prognose durven geven. Ik denk dat de rouwkaart bij de kliniek op de deurmat is gevallen op de dag dat dokter Ross daar de deur op slot deed. Ik wilde hem door middel van die kaart laten weten wat er was gebeurd, maar ik heb niets meer van hem gehoord. Dat vind ik moeilijk."

Lees meer over de Duitse kliniek van Klaus Ross op bd.nl/klausross.

Volledig scherm
Een kamer in de kliniek. © ANP
Volledig scherm
Fleur Walter © Prive