Auto rijdt publiek in bij race in Leende, zeven gewonden: organisatie vermoedt opzet

VIDEOLEENDE - Een man (21) uit Reuver in Limburg is zondagmiddag op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Kempencross in Leende. Er zijn zeven gewonden gevallen. Een vrouw (17) uit Veghel en de bestuurder van de auto zijn aangehouden. Een uit de hand gelopen ruzie om geld is volgens de organisatie een mogelijke oorzaak.

Onder de gewonden zijn leden van de organisatie, maar ook een jonge jongen. Vier van hen - twee mannen, een vrouw en de jongen - zijn naar het ziekenhuis gebracht. De anderen zijn door ambulancemedewerkers behandeld. 

Mede-organisatoren van de Kempencross aan de Maarheezerweg-Zuid gaan uit van een opzettelijke actie. Er ging een ruzie aan het incident vooraf. Die ontstond toen de organisatie de laatste van de drie races van de dag wilde annuleren, omdat er wegens de droogte en stof te weinig zicht was, zo vertelt organisator Rowin de Bruijn aan het Eindhovens Dagblad. Sommige deelnemers wilden hun geld terug, waardoor er ruzie ontstond met de organisatoren. Op een gegeven moment werd daarbij ook gevochten. 

,,Toen ging het helemaal fout‘’, zegt De Bruijn tegenover het Eindhovens Dagblad. ,,Ik hoorde een auto aankomen, die met zo'n veertig kilometer per uur het publiek in reed.‘’ 

Zo'n 20 tot 25 anderen doken direct op de grijze Opel Vetra, om te voorkomen dat hij voor een tweede keer op mensen af zou rijden. Daarbij werd de bestuurder mishandeld. Ook de vader van het slachtoffer, die zijn zoon wilde beschermen, kreeg klappen. 

Volledig scherm
De Opel Vectra die werd gebruikt om op het publiek in te rijden © Fotopersburo BertJansen

Onbekende verwondingen

Het evenement, op een braakliggend terrein langs de A3, begon om 11.00 uur en de auto zou rond 17.15 uur tijdens de prijsuitreiking in het publiek zijn gereden. De vier mensen die daarbij gewond raakten zijn naar het ziekenhuis gebracht met onbekende verwondingen. 

De politie heeft de bestuurder van de Opel aangehouden. De 17-jarige Veghelse was volgens een familielid de vriendin van de mannelijke verdachte. 

Het kostte de politie veel moeite om de vechtende partijen uit elkaar te houden. Ze moesten op een rij staan om de groepen van elkaar te scheiden. Daarbij werd ook minstens één politiehond ingezet. 

Nadat de situatie onder controle was, is de politie een groot onderzoek gestart. Dat wordt gedaan door de verkeersongevallenanalysedienst. Daarvoor is onder meer een politiehelikopter ingezet. 

Volledig scherm
Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende. © Bert Jansen
Volledig scherm
Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende. © Bert Jansen
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rene Manders
  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
    kaart

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.