Een van de gestolen schilderijen uit het Frans Hals Museum:  'De kwakzalver' van Jan Steen
Volledig scherm
Een van de gestolen schilderijen uit het Frans Hals Museum: 'De kwakzalver' van Jan Steen © BD

Autohandelaar moet de Staat 8 ton betalen voor gestolen schilderijen

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat in België wonende autohandelaar Walter W. de Nederlandse Staat acht ton moet betalen. Het gaat om losgeld dat de Staat in 2008 betaalde voor gestolen schilderijen uit het Frans Hals Museum in Haarlem. 

Politie en justitie wisten de kostbare schilderen via een zogenaamde pseudokoop terug te krijgen. Een politie-infiltrant overhandigde tijdens twee transacties een miljoen euro. Snel daarna werd een aantal verdachten opgepakt, onder wie Bosschenaar Hans van M. en zijn zoon R. Zij kregen ieder drie jaar en negen maanden cel opgelegd. De vader en zoon zouden twee ton van het losgeld hebben gekregen, justitie startte daarom ook een ontnemingszaak tegen hen. 

Heling 

Walter W. werd in het strafproces vrijgesproken van heling en witwassen. Maar in 2016 bekende als getuige in de ontnemingszaak tegen Van M. en zijn zoon dat hij betrokken was geweest bij de heling. Hij bekende dat hij 350.000 euro had overgehouden aan de verkoop. Tijdens de zitting bij de civiele rechter  in Den Bosch zei zijn advocaat Gerben van de Corput dat de man de belofte had gekregen dat die bekentenis geen gevolgen voor hem zou hebben.  

De rechtbank oordeelt nu dat die toezegging alleen gold voor de strafrechtelijke vervolging en dat de Staat het volste recht heeft om het geld terug te vorderen. De rechtbank vindt ook de de Staat gelijk heeft bij de bepaling dat W. acht ton terug moet betalen. Of W. dat wel of niet ontvangen heeft, doet er niet toe, vindt de rechtbank. Als hij de schilderen niet had geheeld, had de Staat geen miljoen losgeld hoeven te betalen, zo redeneert de rechtbank. En omdat er al twee ton terug is gekomen via Van M. en zijn zoon, moet W. voor de rest opdraaien. 

Gemarkeerde biljetten

Overigens was een groot deel van de geldbiljetten gemarkeerd en dus niets waard. Wat er met het geld is gebeurd, is onbekend. W. heeft daar niets over willen zeggen.