Volledig scherm
Bart in de uitzending van Eén tegen 100. © Screenshot uitzending

AVROTROS: Deelnemer Eén tegen 100 uit Effen geen oor aangenaaid

EFFEN - Bart uit Effen, deelnemer aan Een tegen 100, is geen oor aangenaaid. Diverse verontwaardigde kijkers van het programma meenden van wel, maar een woordvoerster van AVROTROS, de zendgemachtigde, geeft aan dat de kijkers zich vergissen. Had Bart Tunis ingevuld, dan had hij er met 113.041 euro vandoor gegaan.  

Bij Eén tegen 100 neemt een kandidaat het in een reeks gemakkelijke of moeilijke vragen op tegen honderd andere spelers. De kandidaat heeft drie escapes waarmee hij een mogelijk fout antwoord af kan kopen en met de goede antwoorden verzamelt hij geld. 

Vraag

Bart had meer dan een ton op de teller én nog al zijn escapes toen hij een vraag kreeg over de afstand tussen Amsterdam en drie andere steden: Marbella, Tunis en Marrakech. Welke stad ligt hemelsbreed het dichtst bij onze hoofdstad?, was de vraag.

,,Ik ga voor antwoord A. Marbella'', antwoordde Bart resoluut. Toen het juiste antwoord Tunis (Tunesië) bleek te zijn, sidderde de verbazing door de studio. ,,Deze leek mij zo makkelijk!'', riep de kandidaat verslagen uit. ,,Ik kan hier heel veel van zeggen, maar ik was er van overtuigd.'' Ook presentatrice Caroline Tensen kon het niet geloven. ,,Wat vind ik dit erg! Ik merk het aan u ook, ik moet dit even verwerken'', richtte ze zich tot het publiek.

Quote

Marbella was toch het goed antwoord? Ik heb het zelf berekend via Google

Wil Schwaiger

Ook de zeven nog overgebleven medespelers hadden het volgens presentatrice Caroline Tensen fout. Op sociale media en bij AVROTROS regende het klachten, opmerkingen en telefoontjes. Onder hen Wil Schwaiger uit Raamsdonksveer: "Marbella was toch het goede antwoord? Ik heb het zelfs berekend via Google!"

Dichterbij

Via Google Maps en Bing Maps kun je de afstand berekenen tussen twee plaatsen. Marbella ligt hemelsbreed iets meer dan 1920 kilometer verwijderd van Amsterdam. Tik je 'Tunis' in, dan berekent Google Maps de afstand tussen Amsterdam en het centrum van Tunesië. Dat is een afstand van ruim 2000 kilometer. Tunis, de hoofdstad, ligt echter in het noorden, op 1780 kilometer afstand van Amsterdam. Dichterbij dus dan Marbella. 

Quote

Onze researchre­dac­tie heeft het goed uitgezocht

AVROTROS

"We hebben een heel trouwe achterban die ons programma wekelijks volgt en ook reageert als men denkt dat er iets niet klopt", zegt de woordvoerster van AVROTROS. "Dat gebeurde in dit geval ook in de studio en we hebben na de uitzending ook opmerkingen gekregen van kijkers dat er mogelijk iets niet klopte. Maar onze researchredactie heeft het goed uitgezocht. Helaas had Bart het fout."