Volledig scherm
De gemeente Heusden verzorgde afgelopen jaar crisisopvang in Abdij Mariënkroon. © Martijn van Bijnen/FPMB

BD-enquête asielopvang: burgemeesters keren zich tegen Dijkhoff (kaart)

TILBURG/DEN BOSCH/OSS - Burgemeesters van kleine en middelgrote gemeenten gooien massaal de deur dicht voor opvanglocaties van meer dan 300 asielzoekers. Dat blijkt uit een enquête van het BD. De burgemeesters hebben grote moeite met de ondergrens van 300 bedden die door staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie gesteld is.

Ruim 40 procent van de burgemeesters in het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad – één reageerde niet, een ander was ziek – durft de stelling aan dat Dijkhoff en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met het vasthouden aan grote locaties een doodlopende weg bewandelen. Driekwart is eventueel bereid zich aan te sluiten bij de burgemeesters Mark Buijs (Boxtel) en Jan Hamming (Heusden), die al lang pleiten voor kleinschalige opvang (50 tot 100 asielzoekers).

Felle weerstand
Onlangs sneuvelde in Heesch een plan voor een asielzoekerscentrum van 500 bedden, na felle weerstand van inwoners. Een aantal burgemeesters merkt in de enquête op dat er voor grote locaties geen draagvlak meer is. Opvangplekken met 50 tot 100 bedden zouden voor kleinere gemeenten wél behapbaar zijn.

Frustratie
Dijkhoff blijft voor opvang van asielzoekers zonder verblijfsvergunning vasthouden aan locaties met 300 tot 1500 bedden. Dit tot grote frustratie van Hamming. "Het begint me echt te irriteren, Den Haag moet eens toegeven dat ze er faliekant naast zitten. Het is hoog tijd dat ze luisteren naar de burgemeesters, en nog belangrijker, de bevolking."

Hamming en Buijs spraken vorige week met het COA af dat die instantie uitrekent wat kleinschalige opvang kost. Dat kostenplaatje wordt voorgelegd aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Klaas Dijkhoff.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen en bekijk de kaart met de meningen van burgemeesters per gemeente.

  1. Stormachtige carnaval met zware windstoten, meerdere optochten gaan niet door

    Stormachti­ge carnaval met zware windstoten, meerdere optochten gaan niet door

    Harde windstoten en regen teisteren dit jaar carnaval. Vooral zondag wordt het hondenweer, voorspelt Weeronline. ,,Carnavalsvierders moeten dit weekend rekening houden met forse windstoten en ook regent het langdurig en hard.” Het KNMI heeft voor zondag code geel afgekondigd in het zuiden. ,,Het is de vraag of de praalwagens de harde wind aankunnen”, zegt weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Na het weekend wordt het iets beter.