Volledig scherm
Wethouder Bollen en oud-burgemeester Sijbers. © Ed van Alem

Bestuurscrisis Sint Anthonis: wethouder Bollen vrijgepleit, raad doet aangifte van lekken

SINT ANTHONIS - Wethouder Wouter Bollen van Sint Anthonis heeft zich als bestuurder niet schuldig gemaakt aan integriteitsschendingen.

Dat meldt de gemeenteraad van Sint Anthonis vrijdagavond in een verklaring.

De onlangs opgestapte burgemeester Marleen Sijbers had afgelopen april een onderzoek ingesteld naar vermeende integriteitsschendingen door VVD-wethouder Bollen. Bureau Necker van Naem heeft het onderzoek uitgevoerd. De bevindingen staan in een nu vrijgegeven onderzoeksrapport.

Besloten raad

De gemeenteraad heeft het onderzoek maandag besproken in een besloten raadsvergadering, onder voorzitterschap van de nieuwe waarnemend burgemeester Marcel Fränzel. Alle wethouders waren hierbij aanwezig. Ook oud-burgemeester Sijbers was er maandag bij.

Ze maakte 7 november aan het einde van de raadsvergadering bekend op te stappen. Ze gaf aan dat ze binnen het gemeentebestuur te weinig ruimte krijgt om haar taak als onafhankelijke burgemeester uit te kunnen voeren. Al langer was het een publiek geheim dat de karakters van Sijbers en Bollen botsen.

De gemeenteraad laat weten dat uit het onderzoek is gebleken dat van integriteitsschendingen door Bollen geen sprake is geweest. De raad pleit hem vrij, zo meldt het hoogste orgaan van een gemeente vrijdagavond.

Lekken

De gemeenteraad van Sint Anthonis gaat aangifte doen vanwege het lekken van informatie over het onderzoek dat geheim had moeten blijven.

De Gelderlander berichtte begin november over het integriteitsonderzoek naar Bollen en de bestuurscrisis in Sint Anthonis. De gemeenteraad vindt het lekken ‘een kwalijke zaak, vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid naar de heer Bollen en overige personen die bij het onderzoek zijn betrokken’.