Volledig scherm
Maaike Rietveld met haar zoon Kyan in Bladel. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Bestuurslid Bladella: Lid zijn van een club is meer dan consumeren

BLADEL - Wat betekent het om lid te zijn van een vereniging? Om die vraag draait het grotendeels bij de kwestie rond voetbalclub Bladella, waar een aantal jeugdspelertjes werden geroyeerd omdat ze te weinig loten hadden verkocht.

De onenigheid over de loten en 'geroyeerde' jeugdspelers in Bladel is terug te brengen tot twee dingen. Twee dingen waarover het bestuur van Bladella en Maaike Rietveld, moeder van voetballer Kyan (10), principieel van mening verschillen.

Contributie verhoogd
Ten eerste de contributie. Bladella heeft die vorig jaar met enkele tientjes verhoogd, naar 125 euro per jaar voor jeugdspelers. Zonder de verkoop van loten zou het 150 euro zijn geworden. Volgens Bladella is dat bedrag nodig om de club draaiende te houden en de jeugdopleiding te faciliteren. Voetbalmoeder Rietveld vindt de stijging absurd. "150 euro contributie vind ik te gortig. We kunnen het wel betalen, maar het gaat om het principe."

Bestuurslid Pim Lavrijsen, leider van de jeugdafdeling, geeft toe dat het niet handig was om de contributie in één keer zo veel te verhogen. "Dat gaf ophef. We hadden het beter jaarlijks in kleine stapjes kunnen doen. En we hebben het wellicht onvoldoende toegelicht."

Bij Rietveld is de verplichting van het loten verkopen nu in het verkeerde keelgat geschoten omdat daarnaast ook de contributie enorm verhoogd is. „Elke euro is er voor ons als gezin ook één."

Principekwestie
Het gaat haar om het principe en niet om het geld. Bladella heeft naar eigen zeggen zes weken lang geprobeerd tot een oplossing te komen en de ouders te wijzen op hun verantwoordelijkheid. "Daarbij zijn ook alternatieven op tafel gekomen", zegt secretaris Jac van der Aa. "We hebben bij uitzondering aangeboden de vier spelers klusjes te laten doen. Als de kinderen een paar uur hadden geholpen bij het oppompen van de ballen was het goed geweest." De ouders zijn volgens hem nergens op in gegaan en wilden niet meer dan 125 euro contributie betalen. "Op een gegeven moment moet je een daad stellen, anders is het niet eerlijk tegenover andere ouders."

Het aanbod van Bladella om haar kind karweitjes te laten doen, is Rietveld naar eigen zeggen niet bekend of ontschoten. Maar al had ze het geweten, ze is er op tegen. "Je moet een kind van 10 geen verplichting opleggen."

Actieve bijdrage
Dat is het tweede principe waar beide kampen anders over denken. Wat betekent het om lid te zijn van een vereniging? Een actieve bijdrage mag verwacht worden, vinden ze bij Bladella. "Lid zijn van een club is meer dan consumeren", zegt Lavrijsen. "Ik hoop dat dit de opmaat is naar een discussie over wat het lidmaatschap van een vereniging inhoudt." De club zegt inmiddels veel steunbetuigingen ontvangen te hebben van andere voetbalverenigingen in de regio.

Beide partijen hebben aangegeven open te staan voor een gesprek. Of dat een vruchtbare poging is om de jongens te laten terugkeren op het voetbalveld, zal er vanaf hangen hoe erg beide partijen vasthouden aan hun principes.