Volledig scherm
© Thinkstock

Bevestigd: warmste 24 augustus ooit

* UPDATE 14.30 uur * DEN BOSCH/GILZE EN RIJEN – Het is woensdag de warmste 24 augustus ooit. Weerplaza meldt dat het niet eerder zo warm werd op deze datum. Het oude record van 31,3 graden werd rond 14.10 uur verbroken op het weerstation Gilze en Rijen. Het was toen 31,4 graden.

Het landelijke record op 25 augustus is in 1997 gemeten in Volkel: 34,1 graden. Ook dat record zou donderdag verbroken kunnen worden.

In De Bilt, de plaats waar het hoofdstation van het KNMI zich bevindt, wordt het woensdag zo’n 31 graden en daarmee de tweede officiële tropische dag van het jaar. De eerste was op 20 juli.

Hittegolf
​Als het vrijdag en zaterdag ook tropisch warm wordt, dan wordt deze week van augustus genoteerd als een recordlate, officiële hittegolf. Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen (30 graden of meer).

Sinds 1901 telt Nederland 24 hittegolven, waarvan volgens Weerplaza acht in deze eeuw. De laatste landelijke hittegolf was vorig jaar: van 30 juni tot 5 juli was het zes dagen achter elkaar zomers tot tropisch warm. Hittegolven vinden het vaakst plaats in de maand juli, slechts een keer is het voorgekomen dat het laat in augustus nog tot een hittegolf kwam.

  1. Recensie: langzaam spoorloos verdwijnen

    Recensie: langzaam spoorloos verdwijnen

    In de regie van schrijver Samuel Beckett was Wachten op Godot een kwelling. Zo lang waren de pauzes waarop er niets gebeurde, dat het geduld van de toeschouwer op de proef werd gesteld. In Conversations (at the end of the World) gebeurt ook zoiets. Tegen de achtergrond van bergen sneeuw staan en liggen de acteurs op het podium en doen niks. Johan Leysen staart met de handen in de zakken wat omhoog, Jeroen Van der Ven leunt nonchalant tegen de piano, José Kuijpers frunnikt aan een armband, Jan Steen ligt op de grond en Marino Formenti zit op zijn pianokruk. De zaal wordt gekucht, een enkeling klapt eens in zijn handen. Hoe lang de stilte duurt? Een minuut? Drie? Waren het er vijf? Het wachten is functioneel. Tijd verglijdt. Eerder zei Steen al: ,,Pak het moment, zeggen ze. Onzin, je kunt het moment niet pakken. Ik heb het geprobeerd, het enige wat gebeurde is dat ik mijn klok aan gruzelementen sloeg.”