Volledig scherm
Windmolenpark bij de Eemshaven. © ANP XTRA

Bewoners Groote Wielen: 'Plan tachtig windmolens moet echt van tafel'

Den Bosch - Eerst verbaasd en daarna zeer verontrust, dat is een aantal bewoners van de Bossche stadsdeel De Groote Wielen over het plan voor zestig tot tachtig windmolens tussen Den Bosch en Oss. ,,Laat duidelijk zijn: dit plan moet van tafel." 

Bewoner Pascal Spelier is een van de initiatiefnemers van de online petitie - die al tweehonderd keer ondertekend is - tegen het windmolenpark van deze omvang. Vanuit zijn woning in de wijk De Watertuinen kijkt hij tussen de huizen door op de polder. ,,Zo veel windmolens in dit gebied is disproportioneel. Je legt de druk om klimaatdoelstellingen te halen zo bij een kleine groep". stelt Spelier. Zeker bewoners van De Watertuinen zijn volgens hem direct belanghebbenden. ,,En we zijn nog op geen enkele manier bij de plannen betrokken."  Volgens Spelier is er al contact geweest met inwoners van kernen uit Maren-Kessel  en 't Wild. ,,We proberen de krachten zo veel mogelijk te bundelen dan staan we sterker." 

Grote impact

Vanuit De Groote Wielen hebben Spelier en de andere initiatiefnemers het collectief GROEN inZICHT opgericht.  Ze willen vooral betrokken worden bij de verdere onderzoek en uitwerking van de plannen. ,,Over de komst van windmolens valt te praten maar niet in deze aantallen. Dat heeft grote impact op het gebied. Het hele polderlandschap verdwijnt. Behalve de gevolgen voor de natuur is er horizonvervuiling, licht- en geluidsoverlast en slagschaduw."  Volgens hem is het te makkelijk om het protest weg te zetten als: 'niemand wil windmolens in zijn achtertuin'. ,,Net als veel andere bewoners van de wijk vind ik de klimaatdoelstellingen belangrijk. In heb 44 zonnepanelen op mijn huis, een warmtepomp en rij elektrisch. Ook windmolens zijn belangrijk, het gaat ons echt om de omvang van het plan."