Volledig scherm
Koeienboer Willy Hikspoors is zwaar getroffen door het noodweer © Jean Pierre Reijnen

Bij boeren in West-Brabant is het te droog en in het oosten te nat

ETTEN-LEUR - West-Brabantse boeren moeten hun gewassen beregenen, terwijl hun Oost-Brabantse collega's zuchten onder de wateroverlast.

Het is groot, het contrast tussen West- en Oost-Brabant. Waar in pak 'm beet Someren de mais eruitziet als een natte doek die over de waslijn hangt, zijn boeren in Etten- Leur en omgeving genoodzaakt te beregenen.

Niet dat alles in het westen zoveel beter is. Het natte voorjaar is merkbaar. Niet te vergelijken met het oosten van de provincie, maar ook in West-Brabant hangen sommige planten er wat slapjes bij. ,,Zelfs een leek kan dat zien. Dat komt niet alleen doordat het een nat voorjaar was, maar het was ook nog eens koud. Daarom kunnen de gewassen nu niet diep genoeg wortelen", zegt agrariër Ad van Aart, die een boerderij heeft tussen Etten-Leur en Zevenbergen. En nu is het te droog. Daarom beregent hij dinsdag zijn aardappelen en plantuien. Daarnaast heeft hij bieten, tarwe en winterpeen staan. ,,Het was voorlopig de laatste keer dat we hebben beregend, denk ik. Want vanaf woensdag geven ze weer regen op."

Slecht jaar voor maïs
Dat zijn ze in Oost-Brabant intussen wel gewend. Melkveehouder Martien Sonnemans uit Someren verwacht dat hij dit jaar ongeveer veertig kuub maïs kan oogsten om aan zijn runderen te voeren. Dat komt met name door enkele fikse hagelbuien. ,,Normaal haal ik hier een opbrengst van negentig tot honderd kuub." Hij is niet de enige, want vele tientallen collega's in het oosten van de provincie vrezen voor hun maisoogst. De stengels staan op sommige plaatsen anderhalve meter hoog, waar twee meter gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Daarnaast zijn ze slechts twee centimeter dik, in plaats van vier.

Dat is in West-Brabant wel anders, weet Mark de Jong van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), die de belangen van boeren behartigt. ,,Het verschil is heel groot. In het westen staat de maïs op de goede hoogte, in het oosten staat ie op sommige plaatsen nog blank. Zelfs boomkwekers hebben daar waterschade, terwijl bomen toch heel diepe wortels hebben."

Volgens De Jong is vooral de maand mei boosdoener. Cijfers van het KNMI onderschrijven die lezing. Waar in Steenbergen in mei bijvoorbeeld 'slechts' 87 millimeter viel, was dat in Mill liefst 132 millimeter. Ruim de helft meer. Een maand eerder zat er in beide plaatsen nog ongeveer dezelfde hoeveelheid water in de regenmeter.