Volledig scherm
De ontmanteling van een drugslab © fotopersburo Bert Jansen

Bijna helft van Brabanders positief over legaliseren xtc

Bijna de helft van de Brabanders staat positief tegenover het legaliseren van de xtc-productie. In vergelijking met andere Nederlanders zijn vooral inwoners van Gelderland erg positief. Dat blijkt uit cijfers van Kieskompas en LocalFocus.

Kieskompas legde op verzoek van LocalFocus een representatieve groep van 4600 Nederlanders van 18 jaar en ouder twee stellingen voor over de productie van xtc. Eén daarvan is dat de productie onder regie van de overheid moet komen, om het zo uit het criminele circuit te halen. Uit het onderzoek werd duidelijk dat inwoners van Gelderland daarop het meest positief reageren. Zes op tien Gelderlanders is voorstander van de stelling. In Flevoland is men het minst te spreken over legalisering van xtc. Ruim de helft ziet er niets in.

Productie en dumping

In Brabant is 47,7 procent het eens met de stelling. 37,3 procent is het er helemaal niet mee eens en 15 procent gaf aan er geen mening over te hebben. De productie van drugs en het dumpen van drugsafval is de laatste tijd een groeiend probleem in Brabant.

Uit eerder onderzoek van de Politieacademie werd duidelijk dat Nederlanders niet alleen grootgebruikers zijn van xtc, maar ook belangrijke producenten. De laatste jaren neemt de productie in Nederland toe. GroenLinks pleit daarom voor een vergunningensysteem, om zo de xtc-productie te kunnen controleren. De partij hoopt daarmee ook meer vat te krijgen op drugscriminaliteit. De coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zijn echter geen voorstander dan dat plan.

Een overzicht van de meningen in alle provincies: