Volledig scherm
© Wim van den Broek

Bisdom Den Bosch verkoopt 'Speelhuiskerk' voor 1 miljoen euro aan Helmond

HELMOND - Helmond heeft de voormalige Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kromme Steenweg gekocht van het bisdom Den Bosch. Voor 1 miljoen euro is de gemeente eigenaar geworden van de kerk waar theater 't Speelhuis in is gevestigd.

Het aankoopbedrag is betaald vanuit de pot van tien miljoen euro die bestemd was voor de herbouw van het afgebrande Speelhuis. De prijs is onderling overeengekomen: gemeente en bisdom hebben geen externe taxateur in de arm genomen.

Definitief
Theater 't Speelhuis verhuisde in 2012 naar de kerk, nadat een jaar eerder het originele Speelhuis was afgebrand. De leegstaande kerk was aanvankelijk bedoeld als tijdelijk onderkomen voor het theater. Omdat de tussenoplossing beviel, besloot de gemeente in 2014 de kerk definitief aan te wijzen als nieuw theater. Het bisdom bleek uiteindelijk bereid het voormalige godshuis te verkopen. Daarmee vervalt definitief een eventuele religieuze herbestemming in de toekomst.

Nieuwe foyer
In oktober begint een flinke verbouwing van 't Speelhuis. Zo komt er onder meer een nieuwe foyer en wordt het plein rondom het gebouw opnieuw ingericht. Voor de zomer van 2018 moet alles klaar zijn.