Volledig scherm
Merijn Dietvorst (links) en Sebastiaan van Fessem, het duo achter Brouwerij Bliksem, vieren de overwinning van hun Black Sabbath in de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier. © Beeld Werkt

Bliksem heeft met Black Sabbath Brabants Lekkerste Bier, nu maar hopen dat die naam gedonder geeft

VIDEOHILVARENBEEK - Niet 't Traais Tripeltje uit Terheijden. Niet First Summer uit Sprang-Capelle. Maar Black Sabbath uit Breda is Brabants Lekkerste Bier. Kwestie van ahornsiroop met vanillestokjes...

Black Sabbath, Brabants Lekkerste Bier van het jaar 2018, is - volgens de brouwers zelf - 'pikzwart, straf, onheilspellend, complex en gevaarlijk lekker'. Toch niet omdat er wat vleermuizenbloed aan toe is gevoegd, moet de vraag luiden aan de twee bebaarde mannen van Brouwerij Bliksem.

Beet Ozzy Osbourne, zanger van de heavy metal-band waar de twee hun prijswinnende quadrupel naar vernoemden, immers niet ooit op het podium de kop van een vleermuis af? Het zou de heavy metal-brouwers uit Breda op een duivels idee gebracht kunnen hebben...

,,Nee hoor", lacht Merijn Dietvorst, wiens baard een stuk langer is dan die van zijn kompaan Sebastiaan van Fessem. ,,Maar in al onze bieren zit wel een blikseminslag. Binnen de traditionele bierstijlen zoeken we graag de randjes op."

Ahornsiroop

Wie van stevige muziek houdt, brouwt nu eenmaal geen slap biertje, maar shocking beer. In het geval van Black Sabbath, legt Van Fessem uit, zorgt ahoornsiroop voor een mooie twist. ,,Toch misten we na het eerste brouwsel iets. Toen kwamen we op het idee alles door vanillestokjes heen te pompen. En dat trok alle smaak pas echt samen."

Lees onder de video verder

Voor het vierde jaar op rij organiseerden Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier in samenwerking met Museumbrouwerij De Roos. Een zevenkoppige jury nam 47 Brabantse bieren 'blind' op de tong. Na een lange avond bleek dat hun favoriete 'genietbier' de Black Sabbath van Bliksem was. De twee andere genomineerden waren First Summer van Baros uit Sprang-Capelle en 't Traais Tripeltje van Puzzelaer uit Terheijden.

Lees hieronder verder

Direct nadat juryvoorzitter Zjef Naaijkens zijn verlossend woord vanaf de kiosk in Hilvarenbeek had gesproken, stroomden de felicitaties, bestellingen en interviewverzoeken bij Bliksem binnen. Eerder won Black Sabbath (10 procent alcohol) in de categorie zwaar donker al goud bij de Dutch Beer Challenge. Nu staat hun zware jongen dus te boek als Brabants Lekkerste Bier. Black Sabbath schaart zich daarmee in een illuster rijtje: Zuster Agatha, Bastion en Wittekop. Zuster Agatha was dat eerste jaar ook een quadrupel. Haar brouwer, Martin Ostendorf, durfde gisteren op het Historisch Bierfestival de vergelijking wel aan: ,,Black Sabbath is bitterder, hoppiger. Neigt naar een stout. Interessant bier hoor."

Business analist

Dietvorst wil zijn professie als grafisch ontwerper voor die van brouwer inruilen. Van Fessem denkt er niet aan zijn baan als business analist bij Interpolis op te geven. Maar het kan natuurlijk bliksems hard gaan met hun brouwerij. Het mooiste wat ze nu nog kan overkomen? Dat de manager van Black Sabbath achter hun bier komt en een proces om de naam begint. ,,Dát zou pas publiciteit zijn", wrijft Merijn Dietvorst zich alvast in de handen.