Volledig scherm
Merijn Dietvorst (links) en Sebastiaan van Fessem, het duo achter Brouwerij Bliksem, vieren de overwinning van hun Black Sabbath in de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier. © Beeld Werkt

Bliksem heeft met Black Sabbath Brabants Lekkerste Bier, nu maar hopen dat die naam gedonder geeft

VIDEOHILVARENBEEK - Niet 't Traais Tripeltje uit Terheijden. Niet First Summer uit Sprang-Capelle. Maar Black Sabbath uit Breda is Brabants Lekkerste Bier. Kwestie van ahornsiroop met vanillestokjes...

Black Sabbath, Brabants Lekkerste Bier van het jaar 2018, is - volgens de brouwers zelf - 'pikzwart, straf, onheilspellend, complex en gevaarlijk lekker'. Toch niet omdat er wat vleermuizenbloed aan toe is gevoegd, moet de vraag luiden aan de twee bebaarde mannen van Brouwerij Bliksem.

Beet Ozzy Osbourne, zanger van de heavy metal-band waar de twee hun prijswinnende quadrupel naar vernoemden, immers niet ooit op het podium de kop van een vleermuis af? Het zou de heavy metal-brouwers uit Breda op een duivels idee gebracht kunnen hebben...

,,Nee hoor", lacht Merijn Dietvorst, wiens baard een stuk langer is dan die van zijn kompaan Sebastiaan van Fessem. ,,Maar in al onze bieren zit wel een blikseminslag. Binnen de traditionele bierstijlen zoeken we graag de randjes op."

Ahornsiroop

Wie van stevige muziek houdt, brouwt nu eenmaal geen slap biertje, maar shocking beer. In het geval van Black Sabbath, legt Van Fessem uit, zorgt ahoornsiroop voor een mooie twist. ,,Toch misten we na het eerste brouwsel iets. Toen kwamen we op het idee alles door vanillestokjes heen te pompen. En dat trok alle smaak pas echt samen."

Lees onder de video verder

Voor het vierde jaar op rij organiseerden Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier in samenwerking met Museumbrouwerij De Roos. Een zevenkoppige jury nam 47 Brabantse bieren 'blind' op de tong. Na een lange avond bleek dat hun favoriete 'genietbier' de Black Sabbath van Bliksem was. De twee andere genomineerden waren First Summer van Baros uit Sprang-Capelle en 't Traais Tripeltje van Puzzelaer uit Terheijden.

Lees hieronder verder

Direct nadat juryvoorzitter Zjef Naaijkens zijn verlossend woord vanaf de kiosk in Hilvarenbeek had gesproken, stroomden de felicitaties, bestellingen en interviewverzoeken bij Bliksem binnen. Eerder won Black Sabbath (10 procent alcohol) in de categorie zwaar donker al goud bij de Dutch Beer Challenge. Nu staat hun zware jongen dus te boek als Brabants Lekkerste Bier. Black Sabbath schaart zich daarmee in een illuster rijtje: Zuster Agatha, Bastion en Wittekop. Zuster Agatha was dat eerste jaar ook een quadrupel. Haar brouwer, Martin Ostendorf, durfde gisteren op het Historisch Bierfestival de vergelijking wel aan: ,,Black Sabbath is bitterder, hoppiger. Neigt naar een stout. Interessant bier hoor."

Business analist

Dietvorst wil zijn professie als grafisch ontwerper voor die van brouwer inruilen. Van Fessem denkt er niet aan zijn baan als business analist bij Interpolis op te geven. Maar het kan natuurlijk bliksems hard gaan met hun brouwerij. Het mooiste wat ze nu nog kan overkomen? Dat de manager van Black Sabbath achter hun bier komt en een proces om de naam begint. ,,Dát zou pas publiciteit zijn", wrijft Merijn Dietvorst zich alvast in de handen.

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 1. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.
 2. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
  PREMIUM

  Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

  VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.