Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf

Blog: 'De WJD nu echt van start'

De vierde WJD-blog van Willem-Jan Hanegraaf:

En nu zijn ze dan echt van start, de Wereld Jongeren Dagen 2016. Met ruim 200.000 pelgrims hebben we de openingsmis mogen vieren. Het is een drukte van jewelste maar er heerste een uitstekende sfeer. Bij het slotlied kreeg iedereen kippenvel. We stonden allemaal naar elkaars armen te kijken en besefte dat dit is waarvoor we hier gekomen zijn; samen het geloof en het leven vieren.

Voorafgaand aan de viering regende het flink. Gele, rode en blauwe poncho's waren overal op de straten te zien maar tijdens de viering was het gelukkig droog. Het mooiste moment van de viering was voor mij& tijdens de communie. Op dat moment brak de zon even door de wolken, iets wat me een intiem en warm gevoel gaf. In mijn ogen liet God iets zien van zijn aanwezigheid onder ons. De warmte en vreugde is overal te voelen.

Met duizenden lopen we door de straten, allemaal uit verschillende landen maar uiteindelijk allemaal dezelfde taal, de taal van het geloof die ons verbindt. Daarnaast is er ook de zorg voor elkaar. Als ik naar een festival ga, is het vaak op het terrein en in de straten een bende. Hier in Krakau ziet het er zelfs met bijna een miljoen pelgrims nog steeds schoon uit. Het is voor mij al direct een leerpunt dat ik mee naar huis neem volgende week: zorgen voor de natuur is zorgen voor je mede-mens.

Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf