Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf

Blog: Een dag van uitersten

De derde WJD-blog van Willem-Jan Hanegraaf:

20-07-2016 Een bijzondere dag, een dag van uitersten. Nadat we dinsdag heel hartelijk ontvangen werden in ons gastgezin, kregen we na de avondmis te horen dat het programma was aangepast. In plaats van vrijdag hebben we Auschwitz woensdag bezocht en dat heeft een diepe indruk achtergelaten.

Laat ik beginnen te vermelden dat we echt een superlief gastgezin hebben. Een moeder en haar zoon, woonachtig in een heel klein appartement, doen er alles aan ons een fijne tijd te laten beleven in onze gastparochie. Ik slaap samen met drie andere jongens: Thomas, Carlo en Luciano. Volop gezelligheid!

Vanochtend zijn we om 07.30 uur vertrokken naar Oswiecim waar we drie kwartier later aankwamen voor een tour door de stad. Hoe verder we de stad in gingen, hoe meer Pelgrims we tegenkwamen. Een gezellige sfeer, samen zingen, een groep Portugezen die even snel een selfie kwam maken en daarna in een volle kerk de mis vieren.

Na het vieren van de mis gingen we naar het serieuze gedeelte van onze dagtrip, het bezoek aan Auschwitz. Na enige vertraging trokken we met honderden jongeren tegelijk Auschwitz 1 binnen. Eenmaal onder de poort 'Arbeit Macht Frei' door, heb ik zelden meegemaakt dat zo'n grote menigte zo stil was. Helaas was het een snelle doorloop en konden we niet zoveel zien, maar indrukwekkend was het zeker.

In Auschwitz II - beter bekend als Birkenau - kwam er ineens veel op je af, de massaliteit. De indrukken die ik heb gekregen zijn nu moeilijk onder woorden te brengen en later zal ik nog een poging wagen, maar zoals Pastoor Theo zo mooi vertelde: 'We kunnen het verleden niet veranderen, maar wij kunnen er allemaal voor zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren.'

Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf