Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf

Blog: Emoties komen los en reisgenoten bloeien op

De vierde WJD-blog van Willem-Jan Hanegraaf:

22-07-2016 Waar we donderdag een feestelijke en uitbundige internationale viering hebben gehad, hielden we vrijdag de H. Mis in het Maria-heiligdom van Rychwaldzie. Het was een ingetogen viering op een plek die indruk maakte op de groep.

De afgelopen dagen heb ik meegezongen in het koor dat we speciaal voor deze reis hebben gevormd. Vrijdag besloot ik eens in de kerkbanken te gaan zitten. Het was fijn om daar op die plek stil te zijn en te bidden. Het bracht een heerlijke rust over me. De Franciscanen die hun klooster hebben in het heiligdom, gaven ons hun zegen op onze Pelgrimstocht. Dit deden zij door een kruisteken op ons voorhoofd en in onze handen te geven met een speciale olie. Iets bijzonders om te mogen ontvangen op onze reis.

Vrijdag was een dag van cultuur. We kregen uitleg over de wijze waarop boter en Pools brood gemaakt wordt. Maar het was ook genieten van het heerlijke weer in een rustgevende omgeving. Ik merk dat bij veel reisgenoten emoties loskomen maar ik zie ook mensen helemaal opbloeien. Ik vind dat erg mooi om te zien.

Ik heb fijne gesprekken met reisgenoten; het luisteren naar elkaar, het voor elkaar openstaan en dingen samen delen in alle openheid en vertrouwen. Donderdagavond hebben we nog een ontzettend gezellige avond gehad in ons gastgezin. Lekker samen wat drinken en wij vonden het een goed idee om ons gastgezin wat Nederlands te leren. Niet alleen de Nederlandse taal kwam aan bod, maar ook het Brabants dialect. Nu sluit ik mijn blog af zoals we voortaan afscheid nemen van ons gastgezin: Houdoe!!

Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem-Jan Hanegraaf