Volledig scherm
© Thinkstock

BMF en ZLTO vragen samen om betere cijfers veestapel Brabant

DEN BOSCH - Hoeveel vee zit er nu precies in Brabant en hoe groot is de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur? Dat proberen de Brabantse Milieufederatie (BMF) en de Zuidelijke Land- en Tuinbouwbond (ZLTO) in een gezamenlijke actie helder te krijgen. Ze hebben gemeenten en omgevingsdiensten donderdag gevraagd om alle beschikbare (vergunning-)informatie met hen te gaan delen.

De provincie deelt de informatie al met het BMF en de ZLTO, maar om goed zicht te kunnen houden op de situatie willen de organisaties deze informatie ook van omgevingsdiensten en gemeenten ontvangen. Zo kunnen ZLTO en BMF beteren meepraten over het nieuwe mestbeleid, zo is de bedoeling, elk vanuit de eigen invalshoek maar zonder discussie te hebben over de cijfers zelf.

In de voorbije maanden is in besprekingen van het mestbeleid herhaaldelijk gesproken over de omvang van de veestapel. De BMF en burgergroeperingen vroegen om een slot op verdere groei van de veestapel. Boeren daarentegen stelden dat er amper groei is. "Het gaat uiteindelijk om vertrouwen, bij de boeren en bij de burgers. Laten we dan beginnen met helderheid over de cijfers," zegt Hendrik Hoeksema (ZLTO).