Het is een luguber gezicht, een dode kraai hangend boven een perenboomgaard in Tricht. Op deze manier proberen telers vogels af te schrikken zodat ze geen schade aan de peren aanbrengen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het is een luguber gezicht, een dode kraai hangend boven een perenboomgaard in Tricht. Op deze manier proberen telers vogels af te schrikken zodat ze geen schade aan de peren aanbrengen. © William Hoogteyling

Boeren en telers boos om kraaien die velden leegplukken: mogen de vogels worden afgeschoten?

DEN BOSCH/GENDEREN - Er is een kleine oorlog gaande tussen beschermers van kraaien en kauwen aan de ene kant en tarweboeren, fruittelers en jagers aan de andere kant. Inzet van een rechtszaak deze dinsdag in Den Bosch: rottende perenoogst en leeg geplukte graanvelden versus dierenwelzijn. 

 1. 750 jaar norbertinessen: oog voor het verleden, 
aandacht voor ’t nu en vertrouwen in de toekomst
  PREMIUM
  VIDEO

  750 jaar norberti­nes­sen: oog voor het verleden, aan­dacht voor ’t nu en vertrouwen in de toekomst

  De norbertinessen van Sint-Catharinadal vieren dezer dagen dat hun 750-jarige communiteit het oudste nog bestaande vrouwenconvent in Nederland is. En nee, aan een potentiële punt achter het Oosterhoutse kloosterleven denkt de trotse priorin Maria Magdalena in het geheel niet. Met dank aan tal van vrijwilligers schrijft ze liever een puntkomma. Met een leer- en inspiratiehuis, wijngaard met wijnhuis, restaurant, kloosterwinkel, gastenhuis en conferentieruimte is het fundament van dit Huis van God en Huis van Mensen steviger dan ooit.
 2. Nieuwsoverzicht | Parkeervete via anonieme briefjes op laadpalen - Weer gaat een statige villa tegen de vlakte
  PREMIUM

  Nieuwsover­zicht | Parkeerve­te via anonieme briefjes op laadpalen - Weer gaat een statige villa tegen de vlakte

  Er klinkt steeds meer kritiek op helikopters die vroeg in de ochtend boven de PI in Vught hangen. Ook wordt er veel geklaagd over het ‘boevenvervoer’ dwars door Vught. Verder wordt in Breda via briefjes op laadpalen een ware parkeervete uitgevochten. De briefjes zijn anoniem. En in Tilburg gaat later dit jaar wederom een statige villa tegen de vlakte, tot onbegrip van erfgoedkenners. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag.