Volledig scherm
Boeren en buurtgenoten wachtten woensdagavond in Beers op de komst van dierenactivisten. © SK-Media

Boeren in opperste staat van paraatheid vanwege mogelijke actie van dierenactivisten

BEERS - Boeren zijn ‘in opperste staat van paraatheid’ na de commotie rond een mogelijke actie van activisten bij een boer in Beers. Actiegroep Farmers Defence Force zegt daarbij niet in te staan voor de eigen achterban. ,,We hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt.”

Volgens woordvoerder Jeroen van Maanen ‘zit iedereen op het puntje van zijn stoel’ sinds de rechter woensdag bepaalde dat de 67 dierenactivisten die in mei een varkensstal in Boxtel bezetten ‘slechts’ een boete van 300 euro moeten betalen. ,,Daar komt de reactie van de boeren vandaan. Dit druist in tegen elk rechtsgevoel. Stel je voor dat iemand ineens een paar uur je garage bezet en dan vervolgens wegkomt met een boete bij een rechter die het doel van de actie ook nog sympathiek vindt. Dat je dan als boer niet meer voor jezelf in staat, vind ik geen schande’’, zegt Van Maanen, die zegt ‘paniekvoetbal’ niet uit te sluiten.

Gespannen

Na geruchten over een mogelijke nieuwe bezettingsactie van activisten bij varkensboer Gerbert Oosterlaken in Beers verzamelden zeker honderd boeren en buurtgenoten zich rondom diens boerderij. De sfeer was er gespannen. Ook bij Barneveld en Voorthuizen verzamelden zich boeren. Tot concrete acties kwam het niet.

Farmers Defence Force, opgericht na de bezetting van het varkensbedrijf in Boxtel, staat op scherp. Ook belangenorganisaties ZLTO en POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) waarschuwden eerder deze week al voor acties, na een tip van de politie over een mogelijke bezettingsactie bij Boxtel en Haaren. Actievoerders zinspelen in onderlinge app-groepen op ‘een concreet groots plan’ dat in de maak zou zijn.