Volledig scherm
Het debat van 2017 maakte veel los bij zowel boeren als groene partijen in de provincie. © Marc Bolsius

Boeren opnieuw naar Brabants provinciehuis

DEN BOSCH - Boerenorganisatie ZLTO roept haar leden op om vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch te komen. Daar doen Provinciale Staten het debat uit 2017 over strengere milieuregels voor stallen nog eens dunnetjes over.

De provincie constateerde destijds dat de hoeveelheid stikstof in natuurgebieden veel minder snel daalde dan beoogd. Dat leidde tot een ingrijpend besluit: boeren die stallen van meer dan 15 jaar oud hadden, dienen die veel eerder dan gepland te verduurzamen. Zij moeten volgend jaar een vergunning aanvragen; de stal moet dan voor 2022 klaar zijn. Nu de gevolgen van stikstof op natuur landelijk onder een vergrootglas liggen, zint het Rijk een vergelijkbare regeling. De voorwaarden daarvan zijn echter nog niet duidelijk, waardoor de kans bestaat dat Brabantse boeren aan andere, strengere regels moeten voldoen dan collega's elders in het land. Voor ZLTO is dat reden om andermaal in het geweer te komen tegen de Brabantse aanpak; de organisatie pleit al sinds het besluit van 7 juli 2017 voor uitstel. ,,Wacht nou even in Brabant tot er landelijk meer bekend is”, luidt de oproep van ZLTO-woordvoerder Mark de Jong. ,,Zodat je boeren niet nu al klem zet.”

Waar de ZLTO van zich laat horen, kan de Brabantse Milieu Federatie (BMF) niet achterblijven. Directeur Femke Dingemans presenteert een actieplan. ,,Het ontbreekt vanuit het Rijk nog aan concrete maatregelen", vindt zij. ,,Als ik minister Schouten hoor zeggen dat iedere boer die dat wil moet kunnen blijven boeren... De nood is hoog; je moet als overheid nu ook nare maatregelen durven nemen, zoals het onteigenen van boerenbedrijven.” Ook de politiek slijpt de messen al: het ZLTO-geluid vindt een gewillig oor bij de rechtse oppositie, die het debat van vrijdag heeft aangevraagd. De SP komt met een voorstel om bij sanering van een boerenbedrijf een strengere lijn te hanteren dan het Rijk nu hanteert. De partij wil dat de helft van de uitstoot niet opnieuw vergund kan worden aan bijvoorbeeld een bedrijf of bouwproject; landelijk is nu een stikstofteruggang van 30 procent afgesproken als norm. 

Al met al lijkt de geschiedenis van 2017 zich dus te herhalen. De ZLTO verwacht zeker honderd boeren op de publieke tribune, en ook varkenshoudersorganisatie POV overweegt nog een nieuwsbrief uit te brengen. ,,We merken al dat leden elkaar onderling informeren.” De provincie neemt geen extra maatregelen om het publiek in goede banen te leiden. ,,Als de tribune vol zit, is er sowieso extra ruimte waar het publiek de vergadering op beeldschermen kan volgen.”

  1. Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss

    OSS - Op één van de actiedagen van de Operatie Alfa raakte ik vorige maand in gesprek met een Friese politie-agent die door zijn chefs naar Brabant was gestuurd om zijn collega’s te assisteren in de strijd tegen de criminele familie R. Het miezerde, de agent had zijn humeur aangepast aan het weer. Die ochtend was hij om zes uur vanuit Leeuwarden afgereisd naar Brabant. Het was al bijna twee uur, maar hoe laat hij weer terug zou mogen, wist hij nog niet.