Volledig scherm
Wim Sabel, Brabantse Taalheld 2018 © bron: Twitter

Bosschenaar Wim Sabel verkozen tot Brabantse Taalheld 2018

DEN BOSCH - Wim Sabel uit Den Bosch kreeg gistermiddag de prijs van Brabantse Taalheld 2018 uitgereikt tijdens het jaarlijkse Taalheldenfeest in de Muzerije in Den Bosch. Daar werden de genomineerden, die anders vooral achter de coulissen hun nobele werk verrichten, eens uitgebreid in het zonnetje gezet.

Bram van Eijndhoven

In totaal waren er 16 helden uit de provincie genomineerd, in drie categorieën: taalbegeleiders, taalcursisten en bruggenbouwers. Alle genomineerden hadden op hun eigen manier een bijzondere bijdrage geleverd  aan de strijd tegen laaggeletterdheid, maar er kon er uiteindelijk toch maar ééntje winnen. En die winnaar werd Wim Sabel uit Den Bosch, voor zijn werk als ambassadeur bij Stichting ABC Noord-Brabant en Stichting Lezen & Schrijven. Hij kreeg de prijs van Brabantse Taalheld 2018 uitgereikt door gedeputeerde Henri Swinkels.

Sabel was al voor de uitreiking enthousiast over zijn nominatie: ,,Ik vind het leuk, het laat je zien dat je toch belangrijk bent.'' De mensen die hem voor de prijs nomineerden gaven hem de bijnaam 'De Ultieme Cursist', omdat hij écht overal zijn steentje probeert bij te dragen. Op latere leeftijd werd hij werkloos, waarna hij zich als laaggeletterde volledig op taal heeft gestort. Vanuit die eigen beleving is hij nu taalambassadeur en ervaringsdeskundige voor laaggeletterden. In januari maakt hij als Brabantse winnaar ook nog kans op de prijs van Nationale Taalheld 2018, die zal worden uitgereikt door prinses Laurentien.