Volledig scherm
© Thinkstock

Bouwvergunning in ene gemeente soms wel 23 keer duurder dan in een andere

GraphicHuiseigenaren betalen dit jaar over het algemeen meer voor een bouwvergunning dan vorig jaar. De verschillen per gemeente zijn groot. In Voorschoten is een vergunning ruim 23 keer zo duur als in Leiden. In Brabant zijn de inwoners van Grave het meeste geld kwijt voor een kleine bouwvergunning. De gemeente Valkenswaard rekent het minste.

Een dakkapel, serre of volledige nieuwbouwwoning op een leegstaand kavel: voor al dit soort grote bouwklussen is een omgevingsvergunning nodig. Iedere gemeente bepaalt jaarlijks zelf welk prijskaartje aan zo’n vergunning hangt. Gemeenten mogen de leges ieder jaar verhogen of verlagen. Daarbij wordt gekeken naar de bouwsom: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe hoger de kosten voor het papierwerk.

Gemiddeld verhoogden gemeenten de leges voor een project van 10.000 euro dit jaar met 3,6 procent. Een vergunning voor een nieuwbouwwoning van 170.000 euro is gemiddeld 4 procent duurder. Dit blijkt uit cijfers die Vereniging Eigen Huis maandag heeft gepubliceerd.

Voor een bouwproject van 10.000 euro rekenen naast Grave ook de gemeente Mill en Sint Hubert, Woensdrecht en Etten-Leur beduidend meer. In Grave kost een dergelijke vergunning 725,40 euro. Inwoners van Valkenswaard zijn slechts 180 euro kwijt.

Voor een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 170.000 euro zijn inwoners van Son en Breugel het meeste geld kwijt. Een vergunning kost 8.233 euro. Veldhoven ruim drie keer zo goedkoop. Hier kost een vergunning voor een nieuwbouwwoning 2.431,63 euro.

 1. Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedrama
  PREMIUM

  Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedra­ma

  De slachterij van Vion in Boxtel blijft open ondanks coronabesmettingen onder het personeel, maar Van Rooi Meat in Helmond moet dicht. Autoriteiten spreken in dit laatste bedrijf van een besmettingshaard. En voor het werken in het onderwijs was veel aandacht in deze coronatijd, maar over de gehandicaptenzorg hoorde je nauwelijks iets. Daar werd gewoon doorgewerkt zònder 1,5 meter afstand want dat gaat nu eenmaal niet anders. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van dinsdag.
 2. Ook coronabesmettingen bij megaslachterij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door
  PREMIUM
  update

  Ook coronabe­smet­tin­gen bij megaslach­te­rij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door

  BOXTEL - Ook bij de grootste slachterij van Nederland, van Vion in Boxtel, blijkt een aanzienlijk deel van de medewerkers besmet met het coronavirus. Van de 105 medewerkers die in eerste instantie getest werden, blijken er 18 corona te hebben. Desondanks blijft de vleesverwerker, in afstemming met de GGD en veiligheidsregio voorlopig open. De productie gaat wel tijdelijk omlaag.