Volledig scherm

Brabander blijft in Brabant maar trekt naar centrumsteden

DEN BOSCH - Jongeren in Brabant blijven dicht bij hun geboorteplaats wonen, maar trekken wel steeds meer naar centrumsteden Tilburg, 's-Hertogenbosch, Breda en Eindhoven. Dat blijkt uit onderzoek van Brabant Kennis. Zij bekeken het verleden en de toekomst van het wonen in Brabant. Daarbij zocht zij ook naar mogelijke oorzaken.

Een daarvan is dat steeds minder gezinnen vertrekken uit deze grote steden. Door de financiële crisis van de laatste jaren is verhuizen minder makkelijk geworden. Daardoor zijn mensen minder van woonplaats gewisseld.

De kaart toont de afstand tussen waar Brabant wonen in vergelijking met hun grootouders, sinds 1900

Een andere oorzaak is volgens het kenniscentrum de ontwikkeling van vrouwen binnen de maatschappij. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw zijn steeds meer meisjes en jonge vrouwen gaan studeren en een prominentere rol gaan spelen in de maatschappij. Zij verhuizen tijdens of na hun opleiding naar de centrumsteden om daar te werken en een gezin te stichten, blijkt uit het onderzoeksrapport.

Probleem
Waar groei van steden op zich een goede ontwikkeling is, kan het ook problemen veroorzaken voor middelgrote steden. Daarbij worden Oss en Oosterhout onder andere als voorbeelden genoemd. Tijdens de industriële revolutie trokken mensen massaal naar de grote steden. Die konden de groei niet aan en daarom werd er gespreid naar de gemeenten die wij nu kennen als middelgroot. Zij hebben tegenwoordig een inwonertal van tussen de 50.000 en de 100.000. De kenniseconomie waar we ons nu in bevinden heeft dat effect omgedraaid. Nu trekken jongeren juist naar de centrumsteden toe.

Het vertrekken van jongeren uit deze steden kan een krimp van het aantal inwoners betekenen, aangezien jonge gezinnen in grotere steden gesticht worden.

Volledig scherm
© ANP