Volledig scherm
Rowin Hellings tijdens een training voor zijn ruimtereis. © facebook Rowin Hellings

Brabander Rowin kan fluiten naar zijn ruimtereis van 73.333 euro

HELMOND - Rowin Hellings wilde niets liever dan in de voetsporen treden van astronauten Wubbo Ockels en André Kuipers. De oud-Helmonder (23) betaalde in 2012 zelfs ruim 73.000 euro voor de verwezenlijking van zijn droom om de ruimte in te gaan. Nu ruimtetoerismebedrijf XCOR failliet is verklaard ziet hij zijn droom in rook opgaan. ,,Ik wist dat het een risico was, het gaat om een markt in opkomst. Dan nog is het zuur om zoveel geld kwijt te raken. Heel teleurstellend."

Hellings is al van jongs af aan geboeid door astrofysica en het heelal. Logisch dat hij daarom de studie technische natuurkunde in Delft ging volgen. Zodra Space Experience Curaçao (voorloper XCOR) in 2012 ruimtereizen gaat aanbieden, springt Hellings in. Hij wordt geselecteerd en in november van dat jaar tikt hij bij de Mediamarkt in Eindhoven het vereiste bedrag af.

Testvlucht

Wat volgt is een periode van diverse trainingen. Hellings zit in een Desdemona simulator, waar normaal gesproken F16-piloten in getraind worden. Die training zit nog bij de prijs inbegrepen. Zelf regelt Hellings nog een cursus in het trainingsvliegtuig Albatros. Tenslotte reist hij naar Amerika af voor een testvlucht in een stuntvliegtuig. Allemaal met het doel om zijn ruimtereis tot meer dan honderd kilometer boven de aarde te oefenen. Hij trotseert 5 g-krachten.

Quote

Ik zal in de toekomst wel beter nadenken voordat ik een bedrijf geld geef voor een ruimtereis.

Rowin Hellings

Tevens doorstaat hij de medische keuring bij XCOR. Maar tot een geplande ruimtereis komt het al die jaren maar niet, met de brief over het faillissement tot treurig slot. ,,Virgin van Richard Branson is er al vele jaren mee bezig en zo zijn er nog wel twee bedrijven. De vraag is er dus nog steeds en de prijzen zullen zakken als er meer aanbod is. Ik zal in de toekomst wel beter nadenken voordat ik een bedrijf geld geef voor een ruimtereis."

Quote

Ik heb er wel vertrouwen in dat tijdens mijn leven een bedrijf komt dat daadwerkelijk ruimtereizen gaat organiseren.

Rowin Hellings

Voorlopig richt Hellings zich op zijn nieuwe werk: restaurant Paradijs in Beek en Donk waar hij mede-eigenaar van is geworden. Hij rolde in dat vak nadat hij moest stoppen met zijn studie omdat hij een van de vakken niet haalde. Dat betekent vaak veel kilometers maken vanuit Delft. Dan heeft hij tijd genoeg om over de ruimte te blijven fantaseren. ,,Ik heb er wel vertrouwen in dat tijdens mijn leven een bedrijf komt dat daadwerkelijk ruimtereizen gaat organiseren", is zijn overtuiging. 

Volledig scherm
Rowin Hellings. © Facebook Rowin Hellings
  1. Straat blank en gat in fietspad: 'Ik waarschuwde fietsers in mijn pyjama'

    Straat blank en gat in fietspad: 'Ik waarschuwde fietsers in mijn pyjama'

    OOSTERHOUT - Dat de Wilhelminalaan vanmorgen volledig blank stond, daar schrok ze van, maar toen ook nog bleek dat in het fietspad een gat van 10 meter lengte zat, deed Karen Truyens wat ze moest doen. In pyjama probeerde ze samen met buurtbewoners fietsers te waarschuwen voor het gevaar. "Alles stond blank en daardoor zag je niet dat er een diep gat in het fietspad was geslagen. Nu al het water weg is, zie je pas wat voor een gevaarlijke situatie het eigenlijk was."