Volledig scherm
De brand is goed te zien vanaf camping Castell Montgri. © Mariette Govaers

Brabanders aan de Costa Brava: 'In no time stond een gebied zo groot als een voetbalveld in de hens'

* UPDATE ZATERDAG 13.29 uur * DEN BOSCH/GIRONA - Vanwege bosbranden aan de Costa Brava in Spanje zijn vrijdag honderden vakantiegangers geëvacueerd. Onder hen waren veel Nederlanders. De brand woedde in de buurt van Girona. Drie campings die bij Nederlanders populair zijn, werden ontruimd.

De campings Castell Montgri, L'Estartit en Rifort werden geheel ontruimd. Ook vakantiehuisjes en woningen op de berg Rocamaura zijn geëvacueerd. Dat zijn onder Nederlanders populaire verblijfplaatsen. De bosbrand brak vrijdagmiddag uit en werd aangewakkerd door harde wind.

Geen gewonden
Er zijn voor zover bekend geen gewonden. Op sociale media zijn beelden van grote rookpluimen en vlammen te zien. ,,Telkens lijken de vlammen minder te worden, maar af en toe laait het weer op", laat Nederlander René Huijsman weten, die op dit moment in het gebied is. Er wordt onder meer geblust met helikopters.

Frans van Baast (44) woont in Haaren en staat voor de eerste keer met zijn vrouw en drie kinderen op de camping Castell Montgri. Hij zag de brand rond 15.00 uur ontstaan vanaf het strand waarop hij lag. ,,Eerst was het een klein vuur waarvan je dacht: iemand heeft de barbecue te hoog aanstaan. In no time stond een gebied zo groot als een voetbalveld in de hens."

Vuur van de berg
Langzaam zag hij het vuur naar beneden komen richting de huizen. Van Baast is 'best wel' geschrokken want in enkele minuten werd de brand groot. ,,Dat is best indrukwekkend. Je vraagt je af: waarom gebeurt er niets? Je ziet geen hulpdiensten. Maar je beseft ook niet dat de brand bestreden moet worden met helikopters en vliegtuigen." Volgens de Haarenaar duurde het zo'n half uur voor die helikopters en blusvliegtuigen aan de slag gingen. Wel reden ondertussen brandweervoertuigen de berg op maar die konden niet bij het vuur komen.

Rookontwikkeling
De vakantieganger had aanvankelijk niet door dat de camping waarop hij verblijft zo dichtbij de brand lag. ,,Ik dacht dat de brand richting het strand kwam. De camping ligt aan de andere kant van de berg. Maar op een gegeven moment kwamen mensen van de camping naar het strand gelopen op last van de brandweer. Met name door de rookontwikkeling." Rond 20.30 uur was de nasleep van de brand op het strand volgens de man nog gaande.

Onveilig heeft hij zich niet gevoeld. ,,Alleen de kinderen wilden weg. Maar ik heb ze kunnen uitleggen dat we niet veiliger kunnen zijn dan bij de zee." Inmiddels is Van Baast terug op de camping. De situatie is daar onder controle. ,,Het ruikt hier alleen nog naar brand."

Snel overslaan
Monique Hamer-Moolenbeek uit Vlijmen gaat al 30 jaar op vakantie naar Spanje. Ze was niet op één van de drie campings aanwezig maar verbleef op 10 kilometer afstand in de gemeente Pals. Vanaf daar waren de rookwolken zichtbaar. ,,Na de lunch vanmiddag heb ik de flinke rookwolken gezien", vertelt ze rond 20.15 uur. ,,Daarna eigenlijk internet in de gaten gehouden omdat het snel kan overslaan. Het kan hier nogal te keer gaan; of een brand in de buurt of flinke onweersbuien. We zijn het gewend. Maar verder (gelukkig) niets gezien! Inmiddels schijnt alles onder controle te zijn."

Poffertjespan
Ze maakte al vaker een bosbrand mee. ,,Een paar jaar terug was er die ontzettend grote brand aan de grens en hebben we in de aswolken gezeten. Ook hebben we paar jaar geleden die enorme onweersbui gehad waarbij onze caravan is veranderd in een poffertjespan.Toen heb ik me overigens wel onveilig gevoeld, vrijdag zaten we gelukkig op afstand."

Appje
De Schijndelse Anouk Eickmans (16) verblijft met haar broertje en ouders op Camping Rifort. ,,We waren 's middags weg en kregen een appje van vrienden die op dezelfde camping staan; bleef maar weg, stond erin. Maar dan wil je juist zo snel mogelijk terug. We kwamen op de camping aan en konden het terrein niet meer op. Dat was rond 16.30 uur. Daarna hebben we bijna 2 uur bij de receptie moeten wachten. Daar werden alle campinggasten verzameld."

De Schijndelse familie hoorde veel sirenes in de omgeving. ,,De brand op de berg was goed te zien. Er waren veel hulpdiensten op de been. Gelukkig is het nu wat rustiger en toen we eenmaal weer naar onze spullen mochten, was er luid applaus van de campinggasten!" De vakantie maken ze zeker af. ,,Er was verder geen paniek. Wij blijven hier nog even."

Wind
Mariette Govaers zit op de camping Castell Montgri. ,,Wij hebben vrijdagmiddag vanaf onze camping de rookwolken voorbij zien komen. Gelukkig ging de wind de goede kant op ten opzichte van onze camping. Hier is alleen het bovenste zwembad 'la Basse' geëvacueerd."

Ron Jacobs uit Tilburg viert op dit moment vakantie aan de Spaanse kust. ,,Het was wel even spannend zo”, schrijft hij op zijn Facebook-pagina.

'De kids vonden het wel spannend'
Tilburger Anton Hendrikx (38) zag het vuur vanuit het plaatsje Estartit op zich afkomen. ,,Van een klein beetje rook, tot de hele rots in brand, in 5 minuten", vertelt Hendrikx. Hij is met zijn vrouw en drie kinderen in Spanje op vakantie en verblijft op een camping in het nabijgelegen Playa de Pals. ,,We hadden niet echt het idee dat het mis kon gaan, de kids vonden het wel spannend", vertelt Anton. ,,De jongste van 8 gaat nu haar spreekbeurt over bosbranden doen."

Stond u in die regio op de camping en werd u ook geëvacueerd? Of heeft u de bosbranden gezien? Het Brabants Dagblad is op zoek naar Brabanders die in het gebied zitten. Contact opnemen kan via oproep@bd.nl.

De campinggasten mochten vrijdagavond terug naar hun tent. Het vuur leek in de loop van de avond wel weer iets aan te wakkeren nadat de brandweer het vuur grotendeels onder controle wist te krijgen.

Volledig scherm
De brand is goed te zien vanaf de camping Rifort. © Camping Rifort
Volledig scherm
© Thinkstock