Volledig scherm
In Brabant en Gelderland wordt de Maas vooral ook gebruikt voor recreatie. Andere delen van Nederland en België hebben de rivier nodig voor hun drinkwater. © ANP

Brabanders hou de Maas schoon! Want vervuiling verergert het drinkwatertekort

ZALTBOMMEL - Alarmerend bericht: een tekort aan drinkwater uit de Maas dreigt. Daar hebben Brabant en Gelderland geen last van want wij drinken het niet. Toch een verzoek aan ons: hou de Maas schoon! Want vervuiling verergert het probleem voor anderen.

Voor vier miljoen Nederlanders, boeren en bedrijven dreigt een tekort aan drinkwater uit de Maas. En ook nog eens voor drie miljoen Belgen. Oei, dat klinkt verontrustend! Oorzaak: door droogte daalt de hoeveelheid water in de Maas. 

Verontreiniging van het water verergert het probleem, want met minder water spoelt de troep lastiger weg. Gelukkig zijn er watervoorraden. ,,Maar als we niks doen, raken die op en hebben we een groot probleem”, zegt Wim Drossaert, voorzitter van RIWA-Maas, vereniging van rivierwaterbedrijven.

Akelig dichtbij 

Het water wordt opgepompt op zes plekken in de rivier, waaronder de afgedamde Maas bij slot Loevestein (Bommelerwaard) en de Brabantse Biesbosch bij Drimmelen. Die bedienen respectievelijk anderhalf miljoen en 1,9 miljoen klanten. Dat lijkt dus akelig dichtbij. 

Maar betekent dat nu ook dat we in Brabant en Gelderland moeten vrezen dat er op een kwaaie dag onvoldoende water uit ónze kraan komt? Nou, niet als het gaat om Maaswater. Wij drinken dat helemaal niet, ons water komt uit de grond. Maar Zuid-Holland, Zeeland, een klein deel van Limburg en België liggen onder de zeespiegel en die hebben dus zout water. Daar kun je wel drinkwater van maken, maar dat is ingewikkeld en dus duur en het gebeurt (nog) niet. Die gebieden zijn voor hun drinkwater vooralsnog afhankelijk van de Maas.

Quote

Na twee droge zomers heeft de waterstand in de Maas een historisch dieptepunt bereikt.

Wim Drossaert , voorzitter van RIWA-Maas, vereniging van rivierwaterbedrijven

Wim Drossaert, hij is ook directeur van Dunea dat het Maaswater inneemt in de Bommelerwaard, heeft grote zorgen. ,,Door extreme droogte was 2018 en ís 2019 een ingewikkeld jaar. Bij hoge temperaturen wordt het water warm en is filteren problematisch. Terwijl burgers, boeren en bedrijven juist tijdens de zomer om water schrééuwen. En terwijl het aantal klanten groeit, daalt de hoeveelheid water die door de Maas stroomt. Momenteel heeft dat een historisch dieptepunt bereikt.”

In Brabant en Gelderland geen vuiltje aan de lucht dus?

Maar goed, in Brabant en Gelderland geen vuiltje aan de lucht dus? Nou, het is geen ver-van-ons-bed-show vindt Drossaert. Wat kunnen Brabanders en Gelderlanders dan doen? ,,Zorgen dat de Maas schoon blijft. Jullie gebruiken de rivier om in te zwemmen, om op te varen. Anderen moeten ervan drinken. Besef dat voordat je iets in het water wilt gooien.”

Verder pleiten de rivierwaterbedrijven voor internationale afspraken over de verdeling van het Maaswater. Nederland en Vlaanderen hebben een afvoerverdrag. ,,Maar dat heeft weinig waarde als het water in Frankrijk al wordt opgebruikt en er voor ons weinig over blijft”, zegt Drossaert.

  1. Renee van Bavel eert Herman van Veen: Rebels maar nooit dwingend
    PREMIUM

    Renee van Bavel eert Herman van Veen: Rebels maar nooit dwingend

    DEN BOSCH - Meer dan vijftig jaar in het vak, en nog steeds scherpzinnig en nieuwsgierig de wereld inblikken. Podiumkunstenaar en liedschrijver Herman van Veen geeft al decennia de toon aan. Niet alleen in Nederland, ook over de grenzen bieden zijn liederen vol milde melancholie en rake bespiegelingen momenten van soelaas. Voor de Nederlandse liedschrijver Renee van Bavel loopt de muziek van Herman van Veen als een rode draad door haar creatieve leven. Nu wijdt ze voor het eerst een volledig liedprogramma aan Van Veen, onder meer op woensdag 18 december in de Bossche Verkadefabriek.