Volledig scherm
Rik Grashoff, beoogd provinciebestuurder in Brabant namens GroenLinks. © ANP

Brabant besturen vanuit Delft: ‘Onbegrijpelijk’

DEN BOSCH - Dat Delftenaar Rik Grashoff de provincie Noord-Brabant wil gaan besturen zonder dat hij er zelf woont, valt niet overal in goede aarde. Vooral uit rechtse hoek klinkt kritiek op de kandidaat-gedeputeerde van GroenLinks, die niet van plan is te verhuizen. 

,,Als je hier niet wil wonen, moet je eerlijk zijn: dan is deze baan niet voor jou”, reageert Eric de Bie, voorman van Forum voor Democratie (FvD) in Brabant. ,,Je moet toch kunnen voelen en proeven wat hier leeft. Ik vind het onbegrijpelijk dat hij niet wil verhuizen, Brabant is een fantastische provincie.” De Bie krijgt steun van PVV-collega Alexander van Hattem. ,,Een gedeputeerde moet maatregelen die hij neemt in zijn eigen omgeving kunnen ervaren.” 

Grashoff (58) blijft in Delft omdat zijn vrouw en twee zonen door werk en school verankerd zijn in Zuid-Holland. ,,Ik verhuis niet, maar ben wel 24 keer 7 beschikbaar voor Brabant en de Brabanders. Als je mij erop betrapt dat ik ergens niet ben waar ik wel zou moeten zijn, meld het me, dan herstel ik het.” De groene politicus verwacht vooral met de trein te reizen. ,,Pittig, maar redelijkerwijs mogelijk, in de trein kan je ook werken.”

Quote

Ik verhuis niet, maar ben wel 24 keer 7 beschik­baar voor Brabant en de Brabanders

Rik Grashoff, Kandidaat-gedeputeerde

Boycotten

Grashoff heeft officieel goedkeuring van de Provinciale Staten nodig om als bestuurder buiten Brabant te mogen wonen. FvD en PVV willen de benoeming boycotten, maar zullen daar niet in slagen. Binnen de beoogde coalitie van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en D66 is de kwestie geen probleem. Als de vrijdag gestarte onderhandelingen tussen de vijf partijen slagen, dan wordt Grashoff voor zover bekend de eerste gedeputeerde in Brabant die niet in de provincie woont. 

Een bestuurder met zoveel kennis, ervaring en zin in de klus was dichterbij op dit moment niet te vinden, klinkt het bij GroenLinks. Grashoff was eerder onder meer wethouder, landelijk partijvoorzitter en Kamerlid. In Brabant zou hij de eerste klimaatgedeputeerde willen worden. ,,Maar ik ben heel breed inzetbaar. Je kunt me letterlijk van cultuur tot en met mobiliteit inzetten, zeg maar.” 

Baantjescarrousel

Het steekt Van Hattem (PVV) en De Bie (FvD) dat de poppetjes al bekend waren terwijl de onderhandelingen over de inhoud nog moesten beginnen. Die laatste: ,,De vette baantjes zijn al verdeeld, het beleid is bijzaak. De baantjescarrousel draait. Het is niet de politiek die Forum voorstaat.” 

Van Hattem vreest dat de carrousel komende jaren alleen maar harder gaat draaien. De Eerste Kamer stemt eind deze maand over een wet die het voor wethouders en gedeputeerden makkelijker maakt om buiten de gemeente- en provinciegrenzen te wonen. Zij hoeven dan niet elk jaar opnieuw om ontheffing te vragen, maar kunnen dat in één keer voor langere tijd regelen. Van Hattem, behalve Statenlid ook senator: ,,Dan krijg je een technocratisch circuit met beroepsbestuurders.”

  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI
    VIDEO

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.