Volledig scherm
© Maayke Mutsaerds

Brabant en Limburg willen kartrekker Deltaplan zijn

DEN BOSCH - De vijf Brabantse en Limburgse waterschappen menen na de wateroverlast van afgelopen juni in aanmerking te komen voor de koplopersrol in het het 'Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie' van minister Melanie Schultz. In een brief aan verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu (IenM) vragen zij woensdag om hulp uit Den Haag.

De waterbeheerders zien zich gesteund door de Brabantse en Limburgse provinciebesturen en diverse gemeenten. Minister Schultz presenteerde het plan op Prinsjesdag. Doel: de strijd aangaan met overstromingen en verdroging in Nederland.

Volgens de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel, Rivierenland, Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas is de nood in Brabant en Limburg rond de waterproblematiek hoog. Na drie jaar wateroverlast zijn er bij de vijf waterschappen bijna duizend schadeclaims ingediend. En naast een teveel aan water, kampt de regio ook regelmatig met een tekort.

De waterschappen en provincies vragen de minister om kennis en kunde uit eerdere deltaprogramma's beschikbaar te stellen. Ook moeten er maatregelen en financiële middelen uit het Deltafonds worden vrijgemaakt. Om welke bedragen het gaat is onbekend.