Volledig scherm
Belgische kinderen, op de vlucht voor de oorlog, vonden in Uden onderdak. © Collectie Antoon Versteegde

Brabant had in 1914 een half miljoen vluchtelingen te verstouwen

UDEN - Een miljoen Belgische oorlogsvluchtelingen stroomde in 1914 over de grens. De helft ervan moest de provincie Brabant op zien te vangen; een schaal die zich niet vergelijken laat met de huidige vluchtelingenstroom.

In het onlangs gepresenteerde boek 'Brabant en de Eerste Wereldoorlog' is een van de hoofdstukken gewijd aan Vluchtoord Uden, dat was opgezet om 10.000 vluchtelingen te herbergen.

De gemeenteraad van Uden, dat toen 6000 inwoners telde, hikte er op 5 december 1914 tegenaan. Een regeringscommissaris en 69 'neringdoenden', volgens wie aan zo'n Belgendorp te verdienen viel, wisten de raad enkele dagen later al over de streep te trekken.

Het Vluchtoord bleef de oorlog lang overeind, zonder noemenswaardige overlast voor de omgeving. Integendeel, de middenstand profiteerde van het kamp en er kwam veel culturele en sportieve uitwisseling op gang.

Het Brabants Dagblad plaatst maandag de Belgenopvang in het Brabant van toen in het perspectief van het huidige vluchtelingendebat.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zuidelijk Toneel betrokken 
bij publiciteitsstunt rond gestolen Picasso
    PREMIUM

    Zuidelijk Toneel betrokken bij publici­teits­stunt rond gestolen Picasso

    TILBURG/ANTWERPEN - Overvallen door hun eigen publiciteitsstunt zijn ze, de makers van het Antwerpse theatercollectief Berlin. Contacten met de pers zijn tijdelijk stilgelegd. Ook Het Zuidelijk Toneel , coproducent van de voorstelling die volgend jaar in Tilburg zijn Nederlandse première beleeft, verwijst naar de korte door Berlin gegeven verklaring. ‘We willen eerst praten met de betrokkenen. Binnen enkele dagen geven we meer duiding’, schrijft Berlin op zijn website.