Volledig scherm
Burgemeester Rombouts presenteerde Brabant namens de provincie en Agrifood Capital © Henk Snijders/BD

Brabant heeft titel Europese Regio van de Gastronomie 2018 zo goed als binnen

DEN BOSCH _ Brabant wordt voorgedragen voor de titel Europese Regio van de Gastronomie 2018. Tijdens een presentatie donderdag in het provinciehuis was de jury onder de indruk van het bidbook van de provincie. Eind juni beslist het platform van de Europese Regio's van de Gastronomie definitief over het toekennen van de titel, maar dat is een formaliteit na donderdag.

De Bossche burgemeester Ton Rombouts presenteerde Brabant namens de provincie en Agrifood Capital voor de jury. Hij bracht nadrukkelijk naar voren dat Brabant de ambitie heeft om over enkele jaren dé topregio in voedsel en vrije tijd te worden. "In dat streven past het binnenhalen van deze titel", stelde hij.

Rombouts erkende dat er de komende tijd nog flink gewerkt moet worden aan over het voetlicht tillen van de waarde van het zijn van Europese Regio van de Gastronomie. Dat zit vooral in het promoten van het streekproduct en het uitdragen van de innovatie die nu al in de sector worden bereikt. Daar hoort onder meer de Verspillingsfabriek van Bob Hutten in Veghel bij. "Daar wordt voedsel dat nu als afval wordt beschouwd omgezet in eetbare maaltijden." Zo maak je ook de voedselindustrie duurzamer, aldus Rombouts.