Brabant krijgt ruim 70 miljoen euro om stikstofprobleem sneller aan te pakken
DEN BOSCH - Het mag wat kosten om de schadelijke uitstoot van stikstof sneller aan te pakken. Brabant krijgt van het Rijk ruim 70 miljoen euro om haast te maken met maatregelen die onder meer natuurboeren een duw in de rug geven. Dit alles voor gezondere natuur en schoner water.
Het grootste deel van het geld gaat naar het aanjagen van technische innovaties en het aanmoedigen van landbouw in samenspraak mét de natuur. Hier komt 45 miljoen euro voor naar Brabant. Van dat geld worden komende twee jaar onder meer gronden vrijgehouden voor veehouders die hun grazende dieren meer ruimte willen geven.
Ook wordt duurzaam ondernemen extra beloond en zijn er centen om de werking van innovatieve stalsystemen continu te meten. Er komt een proef bij 25 boerenbedrijven in Brabant waarbij de uitstoot live wordt gemeten.
Belangrijk puzzelstuk
De stalsystemen liggen onder vuur omdat ze in de praktijk mogelijk niet doen wat ze op papier beloven. En juist die omstreden systemen vormen in de toekomst een heel belangrijk stuk van de puzzel die Brabant moet leggen om de stikstofuitstoot voor 2030 te halveren en zo kwetsbare natuur te beschermen.
Veehouders in Brabant moeten voor 1 januari 2024 hun verouderde stallen aanpassen, terwijl de vergunningverlening goeddeels op z’n gat ligt door onduidelijkheid over de systemen. Het verklaart de druk op de Brabantse stallendeadline, vanuit de sector en een deel van de politiek.
Dit geld is belangrijk om tempo te kunnen maken
Een hap van 17,5 miljoen euro uit de rijksbijdrage is bedoeld om bedrijfsgebouwen in het buitengebied te kopen en slopen, eventueel met een gronddeals erbij. Dat is goed voor de kwaliteit van de natuur en het water, stelt de provincie. Die krijgt tevens bijna 7 miljoen euro voor onderzoek naar de toekomst van bepaalde gebieden en agrarische activiteiten.
Het restant van 2 miljoen gaat naar steun en advies aan boeren die meedoen aan een project op het gebied van water en bodem. Daar is nu plaats voor 650 boeren die drie jaar lang advies krijgen over hoe ze het beste kunnen omgaan met de bodem. Met de bijdrage van het Rijk komt er plek voor 1750 deelnemers.
Duwtje in de rug
Provinciebestuurders Erik Ronnes (Stikstof) en Elies Lemkes (Landbouw) knijpen in hun handjes met het geld van het Rijk. Zij kunnen hun eigen stikstofaanpak sneller uitvoeren met dank aan de Haagse centen. ,,Dit geld is belangrijk om tempo te kunnen maken”, zegt Ronnes.
Wij hebben in Brabant alle hightech in huis, hier moet het wel gebeuren!
Zijn CDA-collega Lemkes is blij met de extra stimulans voor het boeren mét de natuur. ,,Met bedrijven die produceren in balans met de omgeving kunnen we opgaven op het gebied van natuur, biodiversiteit, landschap en bodem- en waterkwaliteit realiseren.”
Lemkes ziet een grote rol weggelegd voor Brabant in de landelijke stikstofaanpak, bijvoorbeeld als het gaat om de proef met stalsystemen. ,,Wij hebben in Brabant alle hightech in huis, hier moet het wel gebeuren!” Het Rijk reserveerde in totaal 25 miljard voor de aanpak van het stikstofprobleem.
ZLTO prijst de provincie die erin slaagde om extra geld van het Rijk te krijgen voor snelle maatregelen. De boerenbelangenorganisatie denkt dat de bijdrage en de bijbehorende inspanningen recht doen ‘aan de belangen van boer en buitengebied’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Opa (78) houdt zijn handen niet thuis bij verstandelijk beperkte kleindochter (13); drie jaar cel dreigt
DEN BOSCH/OIRSCHOT – Hij snapt het zelf niet. Altijd hadden opa (78) en kleindochter (13) een leuk contact. En opeens deed hij dingen bij haar die een opa absoluut niet hoort te doen. En niet zomaar, maar twee avonden achter elkaar. Dat kan hem, ondanks zijn leeftijd, drie jaar cel kosten. -
PREMIUM
Minister maakt stikstofrondje door Brabant en laat stallendeadline met rust
KAATSHEUVEL – Het is nóg complexer geworden, zegt provinciebestuurder Erik Ronnes over de omstreden deadline voor schonere stallen in Brabant. Niet dat hij het veelbesproken ultimatum nu al de nek omdraait. ,,Ik ga niet vooruitlopen op besluiten van ons college.” -
In gesprek met lotgenoten tijdens de open dag
HELMOND - Op Wereldkankerdag, zaterdag 4 februari, kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen bij inloophuis De Cirkel aan de Evertsenstraat 19 in Helmond. -
PREMIUMUPDATE
Openbaar Ministerie over rellen FC Den Bosch - TOP Oss: ‘Geen liefde voor je club, maar pure agressiviteit’
DEN BOSCH - Negen verdachten van rellen bij FC Den Bosch - TOP Oss op 17 september vorig jaar staan maandag voor de rechter. Ze worden onder meer verdacht van het gooien van stenen naar de Mobiele Eenheid (ME).
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Brabant koopt pluimveehouder uit, andere piekbelaster haakt op laatste moment af
DEN BOSCH - Het is de provincie op de valreep gelukt om nog een boer uit te kopen. Het gaat om een pluimveehouder in de gemeente Bergeijk die eieren voor zijn geld kiest. Een andere veehouder waar Brabant tot het laatst mee onderhandelde, wacht toch liever op de nieuwe ‘woest aantrekkelijke’ uitkoopregeling van het Rijk.