Volledig scherm
© Thinkstock

Brabant neemt maatregelen tegen hitte

* UPDATE 13.32 UUR * DEN BOSCH – Het kwik stijgt deze week tot zomerse hoogten. Temperaturen van 30 graden of meer zijn geen uitzondering meer. Zaterdag kan het volgens voorspellingen zelfs 38 graden worden in Brabant. Verschillende instanties en organisaties van evenementen nemen maatregelen vanwege de extreme hitte. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen worden sommige evenementen toch afgelast.

Zo gaat de oefenwedstrijd tussen het Geffense Nooitgedacht en FC Den Bosch zaterdag niet door. Vanwege de extreme hitte hebben beide clubs besloten dat het niet verantwoord is om tegen elkaar te spelen. De traditionele oefenwedstrijd is verzet naar maandag 6 juli om 19.30 uur. Plaats van handeling is Sportpark de Biescamp in Geffen.

Afgelastingen
Carnavalsvereniging De Doordouwers uit Lithoijen heeft het touwtrekken, dat zaterdagmiddag op het programma stond, afgelast. Walter Reijers van de club: "Het wordt echt te warm. We gaan het nu verzetten, maar weten nog niet naar welke datum." Aan de Wetering zouden vanaf 16.00 uur meerdere teams bestaande uit elk vijf man tegen elkaar strijden.

De Margrietruiters uit Sprang-Capelle heeft besloten dat de menwedstrijd van zaterdag wordt afgelast. Het bestuur vindt het onverantwoord om met de voorspelde temperaturen inspanning te vragen van zowel paard als mens. Ook worden er zaterdag een concert van fanfarekorps en slagwerkgroep Sirena en van de sambagroep Bateria Arenis op het Raadhuisplein te Sprang-Capelle afgelast.

De organisatie van de jaarlijkse zomermarkt bij zorgcentrum Maasland in Herpen vindt het onverantwoord om de geplande markt van zaterdag door te laten gaan. De markt wordt nu waarschijnlijk in september gehouden.

De hoge temperatuur gooit ook roet in het eten in Elshout. Het op zaterdag geplande Jeu de Boules-toernooi voor senioren van seniorensociëteit D'n Elshof is met oog op de veiligheid van de deelnemers afgelast. Ook de Streetball Masters Woudrichem op zaterdag zal niet doorgaan. De deelnemende teams worden allemaal door de organisatie op de hoogte gesteld, waarbij hen de mogelijkheid wordt geboden om hun inschrijving om te zetten naar deelname aan Streetball Masters Rotterdam op zaterdag 11 juli.

Advies
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert iedereen om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ’s middags te beperken en veel in de schaduw te blijven. Wat doet u wanneer de thermometer bijna de 40 graden bereikt? Wordt het hitteplan ingeschakeld of gaat de rommelmarkt gewoonweg niet meer door? Laat het weten via de mail.

Onttrekkingsverbod
Waterschap Brabantse Delta heeft vrijdag verschillende 'onttrekkingsverboden' ingesteld. Daardoor mag in verschillende gebieden van het waterschap, waaronder in Goirle, Dongen, Waalwijk, Loon op Zand, Tilburg, Gilze en Rijen en Alphen-Chaam, geen water meer uit sloten en beken worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening. De verboden gelden tot een nog nader vast te stellen tijdstip. Door de lage waterstand kan schade optreden aan oevers en kaden. Ook zou door de hoge temperatuur de kans op sterfte van dieren en planten in de watergang toenemen.

Verkoeling in de wachtrij
Baron 1898, de nieuwste achtbaan in de Efteling, werd woensdagochtend officieel geopend voor publiek. Bij het openen van de deuren renden honderden achtbaanliefhebbers naar de nieuwste aanwinst in het attractiepark. De belangstelling was zo groot dat er een enorme wachtrij ontstond. De Efteling heeft mobiele waterfonteintjes en parasols geplaatst om voor enige verkoeling te zorgen. Op het hoogtepunt moesten bezoekers 150 minuten wachten voor een ritje in de Baron.

Dierenwelzijn
Niet alleen mensen hebben het warm, ook op dieren moet extra gelet worden vindt de Beekse Bergen. Het Safaripark neemt maatregelen tegen de hitte en zorgt voor koude douches voor de olifanten en voor vlees- en fruitijsjes voor de roofdieren, verschillende apensoorten en ringstaartmaki’s.

Het Team Surveillance Honden in het gebied Oost-Brabant let met het warme weer ook extra op de viervoeters.


Ouderen
Het RIVM geeft aan dat het verstandig is om een oogje in het zeil te houden bij kwetsbare groepen, waaronder ouderen. ContourdeTwern heeft bekendgemaakt extra huisbezoeken te houden om ouderen in het werkgebied te informeren over wat ze kunnen doen tegen de hitte.

Verplaatsing wedstrijd
RKC Waalwijk had eerder deze week al besloten de trainingen van donderdag en vrijdag te vervroegen. De voetballers beginnen nu in plaats van om 10.30 uur om 09.00 uur met de training. De club die uitkomt in de Jupiler League heeft woensdag laten weten dat de wedstrijd die zaterdag gespeeld zou worden tegen regioteam Waalwijk verplaatst is naar dinsdag.

Festivals
In Tilburg en Hilvarenbeek vinden zaterdag juist veel festivals plaats: Woo Hah! in de Spoorzone, Elastiek in Hilvarenbeek en Back 2 the 90's in het Leijpark. de organisaties nemen speciale maatregelen in verband met de hitte.

Sluiting
In verband met de verwachte hitte houdt SOS Rommelmarkt in Den Bosch zaterdag de deuren gesloten.

Waterschap Rivierenland
Waterschap Rivierenland is goed voorbereid op ernstige droogte. Tot nu toe is het watersysteem, ondanks het grote neerslagtekort, goed op orde. De aanvoer van water door de grote rivieren is nog ruim voldoende en er zijn van tevoren maatregelen genomen. Boeren en natuurbeheerders kunnen echter de komende dagen in toenemende mate problemen ervaren als de droogte doorzet.

Wegen
Door de hitte kan asfalt smelten. De gemeente Zaltbommel waarschuwt via Twitter dat verse slijtlagen zacht worden en zwart afgeven. De gemeente koelt daarom delen van de weg.