Volledig scherm
EU-commissaris Hogan (l) en gedeputeerde Spierings bij bekendmaking Europese regio van de Gastronomie. © Provincie Noord-Brabant

Brabant spendeert miljoenen aan titel na nepwedstrijd

DEN BOSCH - Brabant trekt de portemonnee voor een 'eretitel' die zij na een nepwedstrijd in ontvangst nam. De provincie werd verkozen tot 'Europese Regio van de Gastronomie 2018'. Maar uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat van een echte strijd geen sprake was.

Deze zomer maakte de provincie met veel tromgeroffel bekend dat zij Europese Regio van de Gastronomie 2018 geworden was. Daarbij werd de schijn gewekt dat er een hele wedstrijd aan ten grondslag lag. In een persbericht werd gesproken over een ‘prestigieuze titel’ en een 'award' die door gedeputeerde Anne-Marie Spierings en haar Brabantse delegatie in ontvangst werd genomen.

'Niet goed gecommuniceerd'
Nu blijkt dat de titel is voorbehouden aan de negen leden van een Europees platform. Brabant is één van hen. De leden betaalden geld om toe te treden tot het platform en winnen de titel allemaal een keer. Dit jaar zijn bijvoorbeeld de platformleden Catalonië (Spanje) en Minho (Portugal) de 'gelukkigen'. Volgend jaar volgen drie andere leden. Voor 2018 waren Brabant en het Ierse Galway de enige gegadigen. Zij wonnen allebei.

Brabant ontkent dat deze volgorde afgesproken werk is, maar geeft wel toe dat er van een echte verkiezing geen sprake is. Dit noemt zij achteraf 'niet goed gecommuniceerd'.

Het neemt niet weg dat Brabant inmiddels een kleine 100.000 euro aan het project kwijt is en nog veel meer uit wil geven. In een begroting staat dat het gastronomische jaar zo'n zeven miljoen euro moet gaan kosten. Hoewel het programma nog ongewis is, moet het jaar 'toerisme en recreatie stimuleren'. Ook moet het de 'verduurzaming van agrifood' helpen.

Lees in het Brabants Dagblad van woensdag 23 november een achtergrondartikel over de verkiezing tot Europese Regio van de Gastronomie.

  1. Het grote geld van de drugsindustrie lokt jongeren over de verboden drempel
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Het grote geld van de drugsindu­strie lokt jongeren over de verboden drempel

    COLUMN PLAATS DELICT - Op de dag dat tienduizenden middelbare scholieren opgelucht hun laatste examenopdrachten inleverden, arresteerde de Brabantse politie deze week in Waalwijk een 21-jarige jongeman. Hij zou betrokken zijn bij het kolossale ‘distributiecentrum voor drugs’ dat de politie woensdagmorgen ontdekte in Nieuwendijk, in het ooit zo godvrezende Land van Heusden en Altena.