Volledig scherm

Brabant staat nog steeds achteraan bij verdeling cultuurgelden

DEN BOSCH - Nog steeds staat Brabant achteraan als het Rijk de landelijke subsidies voor kunst en cultuur verdeelt. Met het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk als nieuwkomer, blijven de subsidies voor de periode 2017 tot en met 2020 op het niveau van de periode 2013-2016, toen nog geen drie procent van alle subsidies in Brabant landde.

De landelijk fondsen moeten de komende maanden nog uitdelen, maar gezien de budgetten en het aantal aanvragen, hoeft Brabant ook hier niet veel van te verwachten. „De Raad voor Cultuur adviseert om stadsregio’s in de toekomst leidend te laten zijn”, zegt Henri Swinkels (SP), gedeputeerde van Cultuur van Brabant. Met het recent vastgestelde Uitvoeringsprogramma Cultuur voor 2017 tot en met 2020 sorteert de provincie daarom alvast voor op het nieuwe beleid door zélf meer geld uit te trekken voor cultuur.

4,6 miljoen
Met 4,6 miljoen per jaar tot en met 2020, een verhoging van zeven ton per jaar, hoopt Swinkels de cultuur in Brabant te versterken. „Dat is hard nodig. Door de bezuinigingen van de laatste jaren hebben instellingen behoorlijk ingeteerd. Ze zijn kwetsbaar geworden”, zegt Swinkels.

CDA
Ook het CDA maakt zich zorgen. Marianne van der Sloot stelde vragen aan gedeputeerde Swinkels. De grote en kleine cultuurinstellingen in Brabant verdienen meer steun en erkenning. Het CDA roept Gedeputeerde Staten op actie te ondernemen en bij de minister een rechtvaardiger subsidieverdeling te bepleiten.