Volledig scherm
Netherlands' Duncan Laurence celebrates after winning the 64th edition of the Eurovision Song Contest 2019 at Expo Tel Aviv on May 19, 2019, in the Israeli coastal city. (Photo by Jack GUEZ / AFP) © AFP

Brabant wil Eurovisiesongfestival organiseren

Nu Nederland met Duncan Laurence de winst van het Eurovisiesongfestival heeft binnengehaald, is de grote vraag: waar in Nederland gaat het Songfestival volgend jaar plaatsvinden? Brabant wil er in elk geval een gooi naar doen. 

Duncan Laurence heeft aan de Rockacademie gestudeerd en jarenlang in Tilburg gewoond. Daarnaast verwijst zijn winnende nummer ‘Arcade’ naar de Tilburgse kermis, zo betogen de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA. Die partijen roepen er via vragen aan het provinciebestuur toe op om een Brabantse songfestivallobby te starten.

Die werkwijze is overigens een beetje voor de bühne. De vijf fracties onderhandelen momenteel immers zelf over een nieuw provinciebestuur. De partijen gaan daardoor in feite zelf over de antwoorden op hun eigen vragen. De kans dat de provinciale politiek daadwerkelijk een Brabantse lobby start, lijkt dus groot. 

De partijen doen in de vragen verder nog geen uitspraken over invulling van de organisatie, bijvoorbeeld waar in Brabant het Songfestival dan plaats zal moeten vinden. 

Visitekaartje

Het is in ieder geval zeker dat NPO, AVROTROS en NOS het evenement samen gaan organiseren in 2020. Het Eurovisiesongfestival 2020 moet ‘een visitekaartje worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie’, stellen de drie partijen. NPO, AVROTROS en NOS pakken de organisatie ‘namens de gehele publieke omroep, ieder vanuit zijn eigen rol’ gezamenlijk op.

,,Het festival is één van de grootste internationale evenementen en biedt geweldige kansen om Nederland wereldwijd op de kaart te zetten”, aldus NPO, AVROTROS en NOS. ,,Daarnaast pas het uitstekend bij de verbindende rol die de publieke omroep in de samenleving wil spelen, omdat het evenement een groot bereik heeft bij diverse doelgroepen van jong tot oud.”

WhatsApp- service en audiobulletin

Nieuws van het BD dat je écht niet mag missen, kun je ook via WhatsApp ontvangen. Iedere werkdag ontvang je om 7.00 uur ons audiobulletin met daarin opmerkelijk nieuws. De rest van de dag delen we nieuws, bijzondere foto’s en videofragmenten, zodat je op de hoogte blijft van wat er speelt in de regio en daarbuiten.

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.