Volledig scherm
© Thinkstock

Brabant wil geen groei veestapel bij betere mestverwerking

DEN BOSCH - Betere mestverwerking mag niet leiden tot meer vee in al volle delen van Brabant. Dit benadrukt de provincie in een uitnodiging aan partijen om over een nieuw mestbeleid te gaan praten.

Het belang van mestverwerking neemt in Nederland langzaam toe. Regels voor mestafzet bepalen steeds meer hoeveel dieren veehouders kunnen houden. Sinds 2013 moeten boeren een oplopend percentage van hun overtollige mest (die ze niet op eigen grond kwijt kunnen) verplicht laten verwerken. Om deze reden neemt ook het aantal mestfabrieken toe.

De provincie wil over deze ontwikkelingen in gesprek met boeren, milieumensen, waterschappen, burgercomités en kennisinstellingen. Doel van de discussie is een langetermijnoplossing voor de mestproblematiek.Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling): "We willen sturen op duurzame verwerking en verwaarding van mest. De belangrijkste onderwerpen daarbij zijn het sluiten van kringlopen op Noordwest-Europese schaal, schone en veilige mestverwerking en de omvang van de veestapel in delen van Noord-Brabant.”