Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels

Brabant wil met andere aanpak opvang asielzoekers naar Dijkhoff

DEN BOSCH - Het moet klaar zijn met de ieder-voor-zich-mentaliteit als het gaat om de opvang van asielzoekers. Die conclusie trokken de Brabantse burgemeesters en commissaris Wim van de Donk donderdagavond tijdens een overleg in het provinciehuis in Den Bosch.

Elke gemeente moet zich inzetten voor het huisvesten van asielzoekers, als het even kan in samenwerking met omliggende gemeenten.

Trendbreuk
Nu bieden slechts 14 van de 66 Brabantse gemeenten asielopvang aan in de vorm van een azc of noodopvang. Om ervoor te zorgen dat dat er meer worden, gaan gemeenten en provincie een nieuwe werkwijze ontwikkelen, die uitgaat van samenwerking tussen overheid, bedrijven, burgers en andere organisaties. Dit zou een trendbreuk betekenen met het huidige beleid, waarin vooral het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verantwoordelijk is voor de opvanglocaties.

Die nieuwe werkwijze zou op 8 april besproken moeten worden met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie, die op die dag een bezoek brengt aan de provincie. In een gezamenlijk persbericht benadrukken de provincie en de burgemeesters het belang van 'eigenschaligheid' en draagvlak.

Kleinschalige opvang
In Brabant is veel onvrede over het feit dat Dijkhoff tot nu toe niet akkoord is gegaan met kleinschalige vormen van asielopvang, bleek uit een enquête van het Brabants Dagblad. De aankondiging van een grote opvanglocatie leidde onder meer in Heesch tot hevige protesten. Uiteindelijk werd een azc voor 500 asielzoekers daar door de gemeenteraad weggestemd.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen op bd.nl/vluchtelingen.