Volledig scherm
SP'ers Nico Heijmans (uiterst links) en Johan van den Hout (helemaal rechts) vieren hun zege met een sigaretje. © Chris van Mersbergen/BD

Brabants SP-duo viert 'historische zege' in veedebat met sigaretje

DEN BOSCH - 'Behoorlijk historisch', noemde gedeputeerde Johan van den Hout (SP) het besluit waarmee Provinciale Staten vrijdagnacht haar zegen gaf aan de versnelde weg naar een duurzame veehouderij.

Samen met Nico Heijmans, fractieleider van de SP-Statenfractie, genoot Van den Hout even na enen van een overwinningspeukje. De gedeputeerde, die op weg naar het besluit veel te verduren kreeg van vooral de Brabantse boeren, sprak van een zware dag. ,,Het was jammer dat het debat vooral over de boeren ging, en niet over waar het over zou moeten gaan. Natuur, gezondheid, het milieu. Maar ik ben blij dat het gelukt is. We hebben niet de oorlog gewonnen, maar wel een heel grote veldslag."

Heijmans is even tevreden: ,,Het is voor het eerst dat een provinciebestuur het aangedurfd heeft om een rem te zetten op de veehouderij. Het was altijd maar meer, meer, meer. Het zou het makkelijkst zijn geweest om het nu toch maar weer uit te stellen. Maar we hebben doorgezet." 

Poll

Het is een goede beslissing dat er voorlopig geen nieuwe geitenbedrijven bij mogen komen in Brabant

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
1711 stemmen