Volledig scherm
De 'snellere' trajecten in Brabant © Ministerie I&M

Brabantse automobilisten profiteren van snelheidsverhoging naar 130

DEN BOSCH - Vooral Brabantse automobilisten gaan volgend jaar profiteren van de verhoging van de maximum snelheid. Op 5 februari 2016 mag op negentien trajecten voortaan 130 kilometer per uur gereden worden. Het gaat dan globaal over de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch, delen van de A58 bij Tilburg, de A59 tussen Waalwijk en de A27 én de A27 tussen Breda en Gorinchem.

Het percentage snelwegen met de hoogste maximum snelheid stijgt daardoor van 49 naar 61 procent, maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekend.

In Brabant gaat de maximumsnelheid op de A2 omhoog tussen de Essche Stroom en knooppunt Ekkersweijer van 120 naar 130, in beide richtingen. Vanaf knooppunt Sint Annabosch tot Werkendam gaat op de A27 de maximumsnelheid omhoog naar 130, verderop tussen verzorgingsplaats Blommendaal en knoppunt Everdingen. Ter hoogte van dat knooppunt is de maximumsnelheid over enkele honderden meters weer lager "om aaneengesloten trajecten te krijgen met één snelheid", aldus het ministerie van I&M.

Op de A58 mag straks 130 worden gereden tussen Oirschot en knooppunt De Baars, van verzorgingsplaats De Lage Aard tot knooppunt Galder en van knooppunt de Stok tot knooppunt Zoomland. Tussen Waalwijk en de A27 mag het verkeer op de A59 vanaf februari voortaan ook 130. Dan de A65: daarop mag volgend jaar tussen Berkel-Enschot en knooppunt De Baars 130 worden gereden.

Eenduidiger beeld
Op 10 procent daarvan geldt dat alleen 's nachts, maar die trajecten liggen buiten Brabant. Het streven van het ministerie is om dit cijfer op te voeren naar ruim driekwart van de rijkswegen. ,,We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 kilometer per uur mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger'', aldus minister Melanie Schultz in een verklaring. In ons land geldt sinds 2012 een maximum snelheid van 130.

Veilig Verkeer Nederland zegt in een reactie dat veiligheid voorop moet staan voor de weggebruiker. Hoge snelheid is vaak de oorzaak van veel ongevallen. ,,Ook op wegdelen met veel op- en afritten is het de vraag of een hogere snelheid verstandig is'', zegt een woordvoerder. VVN gaat bij het ministerie informeren hoe het zit met de veiligheid op de wegen waar volgend jaar de snelheid omhooggaat.

Vorige week liet Milieudefensie al weten dat een hoger snelheid op wegen leidt tot een flinke stijging van de uitstoot van stikstofdioxide. Waar de snelheid omhooggaat van 100 naar 130, neemt de uitstoot met 46 procent toe. Op weggedeelten waar de snelheid van 120 naar 130 gaat, stijgt de uitstoot met 27 procent.

Volledig scherm
Het complete overzicht © Ministerie van I&M